Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Acil ameliyat gerekmez
HABERİ PAYLAŞ

Acil ameliyat gerekmez

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının en önemli nedeni olan varikosele doğru teşhis koymak için üroloğun elle muayene etmesi şarttır. Bu rahatsızlık erkekte tespit edilse bile acil ameliyat gerekmez. Çünkü testis damarlarında genişleme anlamına gelen varikosel yıllar içinde gelişir

SORU: İlaçlar yüzünden mi?

40 yaşındayım, 5 yıldır antidepresan kullanıyorum. Cinsel isteksizliğim var ama asıl sorunum penisimin küçülmesi. Kullandığım ilaçlar nedeniyle cinsel organımın gözle görülür şekilde kısaldığını fark ediyorum. Acaba bu ilaçlar cinsel organa acaba yeteri kadar kan basıncı göndermesine engel mi oluyor? Buna alternatif bir çözüm var mıdır? CEVAP Ergenlik dönemi sonrasında kullanılan herhangi bir ilaç penis boyunun kısalmasına neden olamaz. Kullandığınız ilaç veya o ilacı kullanmanıza neden olan durum cinsel isteği azaltabilir veya sertleşmede azalmaya yol açabilir. Herhangi bir nedenle geceleri dahil sertleşmeyen organların iç yapısının etkilenerek sertleşme kapasitesinin zaman içinde azalabileceği bilinmektedir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Ameliyat olmam şart mı?


23 yaşındayım, bana varikosel teşhisi konuldu. Solda 3.5, sağda 2.6 olarak (doopler ultrason sonucu) tespit edildi. 2 doktora gittim. Biri “Bu kadarı herkeste var, ameliyata gerek yok” dedi. Diğeri ise “Durumun acil, hemen ameliyata almamız lazım” dedi. Ne olur yardım edin. CEVAP Varikosel tanısı ultrason ile değil, sadece el muayenesi ile konulabilir. Herkeste varikosel bulunmaz, toplumda genel bulunma oranı yüzde 15’in altında olup kısırlık sorunu olan erkeklerin yarısına yakınında varikosel mevcuttur. Varikosel yıllar içinde geliştiğinden acil ameliyat gerekmez. Sadece sperm değerleri bozulanlarda ve bazen ağrısı olan uygun kişilerde mikrocerrahi teknik uygulanan özel bir ameliyat ile tedavi edilmelidir.

SORU: Çocuğumun olması mümkün mü?


Bundan 2 yıl önce tüp bebek tedavisi gördük. Eşim bir operasyon geçirdi. Kendisinde hiçbir sperm hücresine rastlanmadı. Acaba bizim başka bir yolla bebek sahibi olmamız mümkün mü? CEVAP Testiste sperm hücresi mevcut değil ise şimdilik tek çare ilerlemekte olan kök hücre çalışmalarını beklemek olabilir. Testiste sperm aranmasının mikrocerrahi yöntemle yapılması başarı şansını arttırmaktadır. Eğer bu yöntem uygulanmadıysa bir kez de bunu deneyebilirsiniz.

SORU: Cinsel organımda yaralar var, neden?

Cinsel organımda yaralar oluşuyor ve bacaklarıma doğru yayılıyor. Aynı şey eşim ve kız kardeşimde de var? Ne yapmamız gerekiyor? CEVAP Ailenizde birkaç kişide bu durumun görülmesi bulaşıcı bir cilt hastalığını düşündürmektedir. Bir dermatoloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder