Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Acil ameliyata gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Acil ameliyata gerek yok

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikosele deneyimli bir ürolog ancak el ile muayene ederek teşhis koyabilir. Bu hastalık tespit edilse bile acil ameliyat gerekmez. Çünkü testis damarlarında genişleme anlamına gelen varikosel yıllar içinde gelişir.

SORU: Damarlar genişliyor

26 yaşındayım. Cinsel organımın üzerinde bulunan damarların genişlediğini fark ettim ve çok endişelendim. Ağrı yapmıyor ama 1-2 damar sanki biraz genişlemiş. Sizce bu bir sorun yaratır mı? Bir de kısırlığa neden olur mu?

CEVAP

Penisin üzerinde bulunan toplardamarlar kişinin cilt rengine, cilt altı dokusunun kalınlığına, genel damar yapısına göre farklı oranlarda belirginlik gösterebilir. Bu tamamen kişiye özel bir yapı durumu olup bir hastalık değildir. Tedavisi gerekmez, kısırlık, erkeklik, sık mastürbasyon yapmak gibi konularla hiçbir ilgisi yoktur.

SORU: Baba olamaz mıyım?

10 yılı aşkın süredir varikoselim var. Sperm sayımı yaptırdım. Size yolluyorum. Ameliyat olmadan çocuk sahibi olabilir miyim? Ne zaman ameliyat olmamı önerirsiniz?

CEVAP

Ülkemizde yapıan birçok meni tetkiki gibi sonuçlarını gönderdiğiniz tetkikin de bilimsel kurallara uygun yapılmadığı yazdığınız sonuç formatından anlaşılıyor. Öncelikle bir androloji departmanı olan, yani kısırlık konusunda uzmanlığı olan bir laboratuvara giderek meni tahlili yaptırın, bunu bir üroloji-androloji uzmanına danışın.

Tahlil sonuçları düşükse ve muayenede varikosel saptanırsa bir an önce ve tercihen mikrocerrahi yöntemle ameliyat olmanızı öneririm. Bu konuda bir üniversitenin üroloji bölümüne, örneğin görev yaptığım İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Üroloji Kliniği’ne başvurabilirsiniz.

SORU: Ameliyat şart mı?

22 yaşındayım, bana varikosel teşhisi konuldu. Solda 3.5, sağda 2.6 olarak (doopler ultrason sonucu) tespit edildi. 2 doktor da “Acil ameliyat olman lazım” dediler. Ne olur bana yardım edin. RUMUZ: KAFASI KARIŞIK

CEVAP

Varikosel tanısı ultrason ile değil, sadece el muayenesi ile konulabilir. Herkeste varikosel bulunmaz, toplumda genel bulunma oranı yüzde 15’in altında olup kısırlık sorunu olan erkeklerin yarısına yakınında varikosel mevcuttur. Varikosel yıllar içinde geliştiğinden acil ameliyat gerekmez.

Sadece sperm değerleri bozulanlarda ve bazen ağrısı olan uygun kişilerde mikrocerrahi teknik uygulanan özel bir ameliyat ile tedavi edilmelidir.

SORU: İdrarım kanlı

35 yaşındayım, bekarım. Cinsel ilişkiye girdikten sonra küçük idrara çıkarken pıhtılaşmış kan ve kanlı idrar geliyor. Daha sonra idrara çıktığımda bu durum düzeliyor.

Bu olay ilk kez 2 yıl önce başıma geldi. Daha sonra 1 ay devam etti ve kesildi. Ancak 2-3 gün önce yeniden tekrarladı. Bu konuda ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Bu durum idrar kanalınız, prostatınız veya meni kanal ve keseleri ile ilgili bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder