Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Adım adım ilerliyor
HABERİ PAYLAŞ

Adım adım ilerliyor

Haberin Devamı

Testislerdeki damar genişlemesi olan varikoselin tek tedavisi mikrocerrahi. Ameliyat olmadan önce hastanın sperm testi yaptırması şart. Çünkü varikosel zaman içinde sperm hücre ve kalitelerini bozarak erkeği adım adım kısırlığa götürüyor...

SORU: Cep telefonu neden olur mu?

22 yaşındayım. Sol testisimde ağrı olmaya başladı. Doktor sol testis damarlarında 2.5 milimetre genişleme olduğu söylendi. 2-3 yıl sonra ameliyat gerekirmiş. Varikoselin tedavisi var mı? Mastürbasyon zararlı mı? Ya da cep telefonumu her zaman sol cebimde taşıyorum. Bunlar neden olabilir mi?

CEVAP

Bahsettiğiniz damar genişlemesine varikosel adı verilir. Mastürbasyon veya cep telefonu kullanımının bununla ilgisi yoktur. Cep telefonlarının testise yakın taşınmasının testisin sperm üretimini bozduğuna dair iddialar varsa da bunlar bilimsel çalışmalar ile kesinlik kazanmamıştır. Varikoselin tek tedavisi cerrahidir, mikrocerrahi tekniğin kullanılması ise başarı oranını arttırır ve komplikasyon ihtimalini azaltır. Eğer androloji departmanı olan bir laboratuvarda yapılacak sperm testlerinizde sorun saptanır ise bir an önce ameliyat olmanızı öneririm. Varikosel zaman içinde giderek artan oranda testisin ürettiği sperm hücresi sayısını ve kalitesini bozarak sizi adım adım kısırlığa götürebilir. Bu ameliyatı gerek olduğunda 13-14 yaşlarında dahi yapıyoruz.

SORU: Hücreler ölüymüş

1 yıl önce sperm testi yaptırdım. Hücrelerin yüzde 90’ı ölüymüş. Ancak ben yeni evlendim ve eşim çok bebek istiyor. Çocuk için ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sadece bir androloji departmanı olan ve bu konuda uzmanlaşmış laboratuvarların sperm analizlerine yorum yapmayı tercih ediyorum. Siz en iyisi bir üroloji- androloji uzmanına başvurarark muayene olun ve onun kılavuzluğunda gerekli tetkik ve tedavileri yaptırınız. Kendi kendinize yaptıracağınız tetkikler ve kulaktan dolma tedavilerle vakit kaybetmemenizi oneririm.

SORU: Doktor yüzde 80 şans vermişti ama...

Bir hafta önce testisimden ameliyat oldum, hiç sperm bulunamadı. Doktor ise bana yüzde 80 şans vermişti. 6 ay sonra tekrar ameliyat olsam sperm bulunabilir mi?

CEVAP

Sperm aranması için eşe tüp bebek hazırlığı yapılarak ve mikrocerrahi teknik kullanarak sperm aranması en ideal yaklaşımdır. Bu teknik kullanılmadan, tek parça alınarak yapılan biyopsiler yeterli olmayabilir. Aynı zamanda testisin içinde sperm aramanın yapılacağı noktalar da mikroskop altında değerlendirme yapılarak seçilmelidir. Tekrar yapılacak bir biyopside sperm bulunup bulunamayacağı tüm bunlara bağlı olmakla birlikte kesin olarak tahmin edilemez. Bu gibi hassas girişimlerin ilk defasında en iyi şartlarda yapılması tercih edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder