Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Adım adım kısırlık
HABERİ PAYLAŞ

Adım adım kısırlık

Testislerdeki damar genişlemesi varikoselin nedeni mastürbasyon değil. Tek tedavisi mikrocerrahi. Ameliyattan önce hastanın sperm testi yaptırması şart. Çünkü varikosel zamanla sperm hücre ve kalitesini bozarak erkeği adım adım kısırlığa götürebilir.

Genişleme varmış

22 yaşındayım. Sol testis damarlarında 2.5 milimetre genişleme var. 2-3 yıl sonra ameliyat gerekirmiş. Ne gibi önlemler almam gerekir? Bu genişlemenin sebebi cep telefonu olabilir mi?

Bahsettiğiniz damar genişlemesine varikosel adı verilir. Mastürbasyon veya cep telefonu kullanımının bu durumla ilgisi yoktur. Cep telefonlarının testise yakın taşınmasının testisin sperm üretimini bozduğuna dair iddialar varsa da bunlar bilimsel çalışmalar ile kesinlik kazanmamıştır. Varikoselin tek tedavisi cerrahidir, mikrocerrahi tekniğin kullanılması ise başarı oranını arttırır ve komplikasyon ihtimalini azaltır. Androloji departmanı olan bir laboratuvarda yapılacak sperm testlerinizde sorun saptanır ise bir an önce ameliyat olmanızı öneririm. Varikosel zamanla giderek artan oranda testisin ürettiği sperm hücresi sayısını ve kalitesini bozarak sizi adım adım kısırlığa götürebilir. Bu ameliyatı gerek olduğunda 13-14 yaşlarında dahi yapıyoruz.

Haberin Devamı

Eşimde sperm yok

Eşim 26, ben 24 yaşındayım. Çocuk istiyoruz. Eşimde sperm yok. Doktor gerekirse varikosel ameliyatı olacağını söyledi. Ne yapalım?

Hormon bozukluğu olmadan spermiyogramında sperm hücresine rastlanmayanlarda ilaç tedavileri kullanılmaz. Öncelikle sperm kanalllarında bir tıkanıklık olup olmadığı, daha sonra biyopsi ile testiste sperm üretimi incelenmelidir. Erkek kısırlığı konusunda deneyimli bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Çok istekliyim

24 yaşındayım ve bekarım. Aşırı cinsel istek duyuyorum. Günde 3- 4 defa mastürbasyon yapıyorum. Bunun nedeni acaba alışkanlık mıdır yoksa benim bir rahatsızlığım mı var?

Durumunuzun bir hastalıktan kaynaklandığını düşünmüyorum. Genç ve sağlıklı bir erkeksiniz. Düzenli cinsel yaşama ihtiyacınız var, o kadar. Tabii bu konuyu da ancak kendiniz çözebilirsiniz, evlenmeniz çare olabilir!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder