Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ağır spor yapmayın
HABERİ PAYLAŞ

Ağır spor yapmayın

İyi beslenmek, düzenli spor yapmak, alkol ve sigaradan uzak kalmak sağlığımız için çok önemli. Spor yaparken aşırıya kaçmayın ve kaslarınızı büyütmeyin. Çünkü ağır spor yapanlarda erkeklik hormonunun salınımı azalıyor.

Ne gibi sorunlar çıkar?

50 yaşındayım. Bu yaştan sonra prostat ve cinsellikte ne gibi sorunlarla karşılaşırım?

Testosteron hormonunda kademeli bir düşüş gözlenir. Vücuttaki genel işlev azalmasının bir sonucu olarak sertleşme kapasitesi düşer. Cinsel yanıt döngüsünde birçok evrenin süresi ve yoğunluğu azalır. Tam ereksiyon sağlanması için daha uzun süre ve yoğun uyarı gerekir. Düzenli cinsel aktivite sürdürenler yaşlanmanın tüm etkilerinden daha az zarar görürler. Bu yaşlarda prostat devri başlar. Prostatla ilgili 2 sorun var: Prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri. Bizi asıl korkutan prostat kanseridir. 40’lı yaşlardan itibaren bu riske karşı her yıl PSA adı verilen kan testi ve ürolojik muayene gerekir. Erken teşhis için bu kontroller önemli; erken evrelerde tespit edilen prostat kanseri tedaviye çok iyi yanıt verir.

Haberin Devamı

Acaba zararlı mı?

28 yaşındayım, 3 yıldır vücut çalışıyorum. Bu yıl evleneceğim. Ağırlık çalışanların erkeklik hormonunun düşme riski olabilir mi? Sanki penisim küçüldü ve testislerim iyice sarktı.

Proteinlerin yapıtaşları aminoasitlerdir, bunların çok aşırı olmadıkça tüketilmesinde vücut açısından sorun yoktur. Hormonal ilaçlar kullanmadığınız sürece kısırlık ve iktidarsızlık açısından diğer insanlardan farklı bir risk taşımazsınız. Kasları fazla büyütmek tıbben tavsiye edilen bir durum değildir. Ayrıca ağır spor yapanlarda testosteron salınımının azaldığı da bilinir. Ama bunlar bahsettiğiniz gibi penis, testis küçülmesi veya kısırlık, iktidarsızlık gibi belirgin değişikliklere neden olmazlar.

Siğiller geçer mi?

35 yaşındayım. Sivilceye benzeyen HPV virüsüm var. Kriyo yöntemiyle tedaviye başladım, 3 ay oldu. Virüs tamamen vücuttan temizledikten sonra tekrar nüks eder mi?

HPV cinsel ilişki yolu ile de bulaşan bir virüstür. Virüsün oluşturduğu siğiller çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilirse de virüs vücuttan tam olarak yok edilemediğinden özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı hastalık, yorgunluk gibi dönemlerde tekrar siğillerle ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder