Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ağır spordan uzak durun
HABERİ PAYLAŞ

Ağır spordan uzak durun

Haberin Devamı

Dengeli beslenmek, düzenli spor yapmak, alkol ve sigaradan uzak kalmak sağlığımız için çok önemli. Ama spor yaparken aşırıya kaçmayın ve kaslarınızı büyütmekten kaçının. Çünkü ağır spor yapanlarda erkeklik hormonunun salınımı azalıyor

SORU: Çocuk istiyorum

Sperm sonuçlarımı gönderiyorum. Ben klasik yöntemle varikosel ameliyatı olacaktım. Mikro cerrahi yönteminin başarılı olduğunu öğrenince olmadım. 10 aydır evliyim. 6 aydır çocuk istiyorum ama olmadı. Ameliyat olmamda fayda var mı?

CEVAP

Lütfen bana yorumlamam için sperm tahlillerinizi göndermeyin. Spermiyogram ancak doğru hazırlık yapılıp, doğru verilip, doğru çalışılıp, doğru raporlanıp, doğru yorumlandığında anlamlı olan bir tetkiktir. Makine ile yapılmaz, tamamen çalışmayı yapanın eğitimi ve bilgisi ile gerçekleşir.

Bu nedenle sadece altındaki imzayı tanıdığım spermiyogram tetkiklerine yorum yapıyorum. Yıllardır ve sürekli bu konuda çalıştığım için yanıltıcı tahlillere yorum yapmaktan kaçınıyorum, anlayışla karşılamanızı ve bana yorum için spermiyogram değerleri göndermemenizi rica ederim. Sperm sayım az veya hareketlilik az gibi genel değerlendirmeler üzerinden size cevap yazabilirim.

SORU: Sanki küçüldü

27 yaşındayım 3 yıldır vücut çalışmaktayım. Aminoasit ve protein tozu dışında hiçbir şey kullanmadım. Bu yıl evleneceğim. Bana erkekliğime zarar verileceği söylendi ama ben hiç aldırmadım. Ağırlık çalışanların böyle bir riski olabilir mi? Sanki penis boyu küçüldü ve testislerim iyice sarktı. Böyle şey olabilir mi? 4 gün, 1 saat antrenman yapıyorum, fazla mı?

CEVAP

Proteinlerin yapıtaşları aminoasitlerdir, bunların çok aşırı olmadıkça tüketilmesinde vücut açısından sorun yoktur. Hormonal ilaçlar kullanmadığınız sürece kısırlık ve iktidarsızlık açısından diğer insanlardan farklı bir risk taşımazsınız.

Kasları fazla büyütmek tıbben tavsiye edilen bir durum değildir. Ayrıca ağır spor yapanlarda testosteron salınımının azaldığı da bilinmektedir. Fakat bunlar bahsettiğiniz gibi penis, testis küçülmesi veya kısırlık, iktidarsızlık gibi belirgin değişikliklere neden olmazlar.

SORU: Bu sonuçla ne yapayım?

1 yıllık evliyim. Geçtiğimiz günlerde spermiyogram testi yaptırdım. Sperm hareketliliği sonucu şöyle: 1 saat beklemiş hali yüzde 40, sperm sayısı ise 103 milyon (1 ml). Bu bu sonuca göre bana nasıl bir yol gösterirsiniz?

CEVAP

Spermiyogram çok hassas bir testtir, sadece bu konuda uzman kişilerin değerlendirdiği spermiyogram tahlillerinin sonucuna göre yorum yapılmalıdır.

Spermiyogram vermek için doğru şekilde hazırlanmak ve doğru teknik ile sperm vermek de önemlidir. İdeal olarak bilgisayarlı sistemler ile değil, özel eğitimli teknik elemanlar tarafından yapılması gereken bu özel tetkik maalesef gerekli eğitim ve denetim olmadığından çoğu zaman yanıltıcı sonuçlar verebilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder