Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ağrı yapsın diye beklemeyin
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı yapsın diye beklemeyin

Haberin Devamı

Testislerin birbirinden biraz farklı olması normal bir durum. Ama ikisi arasında büyük farklar varsa, biri diğerinin iki katı kadarsa mutlaka bir üroloğa başvurun. Ağrı yapacak diye beklemeyin. Çünkü ağrısız testis büyümeleri ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir

SORU: İkisi çok farklı

26 yaşındayım. Benim testislerimden biri öbüründen iki kat büyük. Bu sorun olur mu? CEVAP Testislerden birinin diğerinden 2 kat büyük olması aynı zamanda diğerinin de 2 kat küçük olması anlamına gelir. Testisin büyümesi veya küçülmesi birçok farklı nedenden olabileceği gibi doğumsal da olabilir. Ağrısız testis büyümeleri bazen hayatı tehdit eden ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir, üroloji uzmanına başvurun.

[[HAFTAYA]]

SORU: Çaresi yok mu?

26 yaşındayım. 1 yıl önce varikosel ameliyatı oldum. Sol tarafta tekrarladı, ultrasonla baktılar. “Yeniden ameliyat” dediler. Çaresi yok mu? CEVAP Varikosel tanısının sadece doppler ultrasona bağlı olarak konulması hatalıdır. Ayrıca, varikosel nüks eden bir hastalık değildir, ameliyattan sonra varikoselin devam etmesi ameliyatın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Mikrocerrahi harici teknikler en iyi ellerde yapılsalar dahi yüzde 40 kadar bu durum ortaya çıkabilmektedir. Ameliyatın yeterli olması halinde tekrarlanması da gerekmeyecektir. Bu konuda deneyimli bir merkezi, bir üniversite kliniğini tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

SORU: Kısır olur muyum?

30 yaşındayım. Slip külot giymek kısırlık yapar mı? İleride bir sorun yaratır mı? CEVAP Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından bir derece kadar daha serin bir ortamda bulumak zorundadır, bu nedenle kaslar sayesinde sıcak ortamda vücuttan uzaklaşıp, soğukta vücuda yaklaşarak bu ısıyı korurlar. Fazla dar çamaşır ve pantolon giymenin ısıyı arttırarak sperm üretimini bozacağı doğru olsa da her slip giyenin kısır olmadığı da bilinmektedir. Ama prensip olarak çocuk sahibi olmakta zorluk çekenler başta olmak üzere erkekler testislerin uzun süreler fazla sıcak ortamda kalmalarına neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır. Örneğin; aşırı sıcak ortamda çalışan fırıncılar, kazancılar, tellaklar, sürekli oturan şoförler vb. daha fazla risk altındadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder