Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ağrınız var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Testislerden birinin diğerine göre biraz daha sarkık veya boyut olarak farklı olması normaldir. İki testis arasındaki boyut farkı anormalse, ağrı varsa ve büyüme devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurun, önlem alın.

Çünkü hayati önem taşıyan sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

SORU

Testisimde sertlik var

30 yaşındayım, evliyim. Sol testisim diğerinin 3-4 katı kadar. Ağrı olmadığı için normal olduğunu düşünmüştüm. Son zamanlarda sol testisimde sertlik ve basınç hissediyorum. Çocuğum olur mu? Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

Testislerin 2 ayrı fonksiyonu vardır; iç salgı olarak erkeklik hormonunu ve dış salgı olarak meninin içindeki sperm adı verilen döl hücrelerini üretirler. Meninin çok büyük çoğunluğunu oluşturan sıvı kısmı ise prostat bezinin arkasındaki seminal keseciklerde üretilir.

Testisin boyutları hem sperm hem hormon üretimi ile direkt alakalıdır.

Tümör riski olabilir

Testislerin birinin diğerine göre biraz daha sarkık veya boyut olarak farklı olması normaldir ama boyut farkının çokluğu anormaldir. Bu durumun arkasında hayatı dahi tehdit edebilecek çeşitli patolojiler yatabilir.

Testislerde ağrı olmasa da kısa bir süre içinde fark edilen büyüme olması halinde testis tümöründen şüphelenilerek üroloji uzmanına başvurmak gerekir. Günümüzde erken teşhis edilen testis kanserlerinin yaklaşık tamamı tedavi edilebilmektedir.

Geç kalınması halinde ise yaşam kalitesini hatta yaşamı tehdit eden neticeler görülebilir.

SORU

Kordon kisti varmış

6 aylık bebeğim var. Çocuk doktoru muayenede “Kordon kisti olabilir” dedi. Dikkat edince sağ tarafında çok az bir şişlik olduğunu gördük. Hangi doktora başvurmalıyız? Riskleri nelerdir?

Kordon kistlerinin bazıları yeni doğan çocuklarda gerileyerek ortadan kalkabilir. Bir üroloji uzmanı bu konunun takibinde size yardımcı olacaktır.

SORU

Kan geliyor, neden?

19 yaşındayım. Mastürbasyondan sonra meni geliyor ama 5 dakika sonra 1-2 damla da kan geliyor. Ne yapacağım?

Mastürbasyon sonrası kan gelmesi normal değil. Ereksiyonu uzun süre sürdürmeniz veya çok aralıklı mastürbasyon yapmanız nedeni ile bu durum nadiren ortaya çıkabilir ama mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder