Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ağrıya neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Ağrıya neden olabilir

Kişiden kişiye değişiklik gösteren varikosel bazen ağrı nedeni de olabilir. Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden olan varikosel erkeklerin yüzde 15’inde görülebiliyor. Zamanla etkisini arttırdığı için sperm sayı ve kalitesini bozabiliyor

SORU: Ağrı kesiciye devam edeyim mi?

4-5 gündür sağ testisim çok ağrı yapıyor. Doktora gittim Renkli doopler ultrason yapıldı. Solda ‘varikosel grade 1’ sonucu yazılıydı. Doktorum “Bir şey olmaz, herkeste var” dedi. Çok şiddetli ağrılarım var. Testislerim küçülmüş durumda. Karnıma, kasıklarıma vuran sancılarım oluyor. Varikosel ameliyatı mı olsam yoksa ‘grade 1’ olduğu için bu şekilde ağrı kesicilerle devam mı etsem? Bu arada kısır mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Öncelikle varikosel herkeste bulunmaz. Erkeklerin yüzde 15 kadarında görülebilen bir durumdur. Varikosel a- zamanla döl hücrelerini etkileyerek kısırlık nedeni olabilir, b- bazı erkeklerde ağrı nedeni olabilir, c- bazı erkeklerde zaman içinde erkeklik hormonu olan testosteronu düşürebilir.

Ayrıca; varikoselin derecesi ile kişiye verdiği zarar arasında bir paralellik olması da gerekmez, düşük derecede varikosel bazı erkeklerde yüksek dereceli varikoselden daha zararlı olabilir. Bu konularda geniş bilgiyi www.varikosel.com.tr sitede bulabilirsiniz.

SORU: Ağrılarım geçmez mi?

1 ay önce penisimde ağrı ile doktura başvurdum. Peyroni teşhisi koydu. Doktorun verdiği ilaçları kullanıyorum ama ağrı azalmıyor. Doktorum “Bekleyeceğiz” dedi. Başka bir tedavi yöntemi yok mu?

CEVAP

Peyroni peniste kan ile dolarak sertleşmeyi sağlayan kılıflarda ortaya çıkan, sertlik olarak ele gelen ve kılıfın esnekliğini yok ederek sertleşen peniste kıvrılma ve ağrıya neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık başladıktan sonra bir yıla yakın bir sürede tüm seyrini gösterir. Daha erken dönemde yapılacak cerrahi müdahaleler gereksiz veya yetersiz olacağından bu sürede destekleyici ilaç tedavisi verilerek beklenmesi uygundur.

SORU: Başka bir hastalığım mı var?

Geçen yıl sol yumurtalığımdaki ağrıdan dolayı doktora gittim. Doktorum varikosel olduğunu söyledi. Ultrason raporumu size yolluyorum. Şimdi de sağ yumurtalığımda ağrı başladı. Bunun varikoselle bir bağlantısı var mıdır? Yoksa başka bir hastalığın belirtisi mi?

Haberin Devamı

Soğuk algınlığı sonucunda böyle ağrılar olur mu? Ayrıca son dönemlerde menim çok sıvı şekilde geliyor. Bunlar birbiriyle bağlantılı mı? Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Varikosel tanısı ultrason ile konulmaz. Bu konuda tecrübeli bir üroloji uzmanının el muayenesi sonucu saptanan varikoseller klinik açıdan anlam taşır. Ultrason ile tetkik yapıldığında normal kişilerde de varikosel tanısı konulabileceği, bu hassas yöntemin sıklıkla yanıltıcı olabildiği bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmustur.

Ayrıca varikosel, eğer sperm değerlerinde bozulma yaratarak kısırlık açısından sorun yaratacak ise mikrocerrahi ameliyatla tedavi edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder