Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Alternatif tedavi var
HABERİ PAYLAŞ

Alternatif tedavi var

Prostat büyümesinde ultrason, ısı, mikrodalga, balonla germe gibi alternatif yöntemler uygulanabiliyor. Ama en kesin çözüm cerrahi tedavide. Bir de anestezi alamayacak kadar yaşlı ve sağlıksız olanlara ilaç verilerek yardımcı olunabilir...

SORU: Ameliyat son çare mi? 66 yaşındayım. Bana prostat için ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ama ben çok korkuyorum. Bu işi ameliyatsız halletmenin bir yolu yok mu?

CEVAP: Prostat büyümesi için ısı tedavisi, ultrason tedavisi, mikrodalga tedavisi, balonla germe tedavisi gibi bir takım ek tedavi yöntemleri denenmekte ise de en başarılı ve kesin tedavi cerrahidir. Ameliyat olamayacak kadar ağır durumda olanlar, kalp hastalığı olanlar, anestezi alamayacak durumdakilere, kalp sağlığı açısından sorunu olanlara ya da çok ileri yaşlarda olup narkoz riski yüksek olanlara ilaç tedavisi ile yardımcı olmak mümkündür. Bununla birlikte hastalarıma genç yaşlardan itibaren sürekli olarak yan etkileri de olan ilaçları kullandırmak yerine bir saaten az sürecek ve onları yaşamlarının geri kalan kısmında bu sorundan kalıcı olarak kurtaracak bir kapalı müdahale yapmayı tercih etmekteyim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: Biyopsi yapıldı 54 yaşındayım. Prostat kanser şüphesiyle biyopsi oldum. Tahlillerim temiz çıktı ama psikolojim bozuldu. Şimdi idrara çıktığımda sancılar oluyor. Boşalırken de sancılar oluyor. Doktora gittim, ürolojiye gittim, antibiyotik aldım. Yine de kesilmedi. Bütün tahlillerim normal çıkıyor. Bu sancının sebebi psikolojik olabilir mi?

CEVAP: Tahlilleriniz temiz çıktığına göre artık huzurlu olmalı, yılda 1-2 defa üroloji uzmanı ile görüşerek takipte kalmalısınız. Biyopsi işleminin travması ile bazen benzer şikayetler görülebilir. Uygun tedavi ile kısa sürede sürede geçecektir.

SORU: Et parçaları çıktı 32 yaşındayım. 7 ay önce testislerimin üzerinde birkaç tane et parçası çıktı ve zamanla çoğaldılar. Şu an 25-30 tane kadarlar. Bununla ilgili ne yapmam gerekir? Hangi ilaçları kullanmam gerekiyor?

CEVAP: İfadenizden anlaşılıdğı kadarıyla bunlar siğil. Human Papilloma Virüs adlı bir virüs tarafından oluşturulan bu siğiller genellikle cinsel ilişki ile bulaşırlar. Bunlar bilhassa bünyenin zayıfladığı zamanlarda hızla çoğalabilirler. Siğiller ortadan kaldırılsa dahi virüs ömür boyu vücutta kalmaya devam eder. Hatta çeşitli zamanlarda bu siğiller tekrarlayabilir. Bunların tedavisinde cerrahi olarak (lokal anestezi) çıkartılma, çeşitli kremler ile eritilme, koter denilen elektrikli cihazlar ile yakılma yöntemleri arasında benim tercih ettiğim kriyoterapi (dondurarak tedavi) yöntemleri kullanılır. Kriyoterapi yöntemi muayenehane ortamında kullanılabilir. Soğutma özelliği olan bir sprey ile acısız olarak yapılan işlemden birkaç gün sonra siğil düşer ve yeri hızla iyileşir. Dondurma yöntemi ile siğili oluşturan doku ve damarlar dondurularak hasarlanmakta ve birkaç gün içinde dökülmektedir

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder