Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Alternatif yok değil
HABERİ PAYLAŞ

Alternatif yok değil

Çocuğu olmayan çiftlerin hemen tüp bebek merkezlerine koşmaları pek uygun değil. Doktora başvurup gerekli tahlilleri yaptıran çiftler ilaç tedavisi, varikosel ameliyatı, aşılama gibi yöntemleri yok saymamalı, uygun olanları uzman gözetiminde denemeli

SORU: Çocuğumuz olmuyor

Ben 25, eşim ise 20 yaşında. 1.5 yıllık evliyiz. Çocuk istememize rağmen çocuğumuz olmuyor. Doktora başvurduk, bazı testler yapıldı. Benim canlı sperm sayımın az olduğu tespit edildi. Aşılama yapıldı ama başarılı olunamadı. Doktorlar tüp bebek önerdiler. Biz hemen tüp bebek yapmak istemiyoruz. Acaba tedavi olsam bu sorun ortadan kalkar mı? Nasıl bir tedaviden geçmem gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Öncelikle androloji-kısırlık konusunda uzman olan bir laboratuvarda sperm tahlillerinizi yaptırmalısınız. Sperm tahlili makine ile değil, el ile yapılan hassas bir tahlil olup sadece bu konuda uzman olan özel laboratuvarlarda sağlıklı sonuç elde edilebilir. Kısırlık konusu ile ilgilenen bir üroloji uzmanı da size yardımcı olabilir. Tüp bebek kısırlık tedavisinde son çare olup gerek pahalı olması gerekse ana-çocuk sağlığı konusundaki sakıncaları nedeni ile diğer alternatiflerden (ilaç tedavisi, mikrocerrahi varikosel ameliyatı, PAF-IUI tekniği ile aşılama) netice alınamayan hallerde başvurulmalıdır, ilk tercih olmamalıdır. Tahlil sonuçlarınızı bana mail ile yollayabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

SORU: Hiç zevk almıyorum

2 yıllık evli erkeğim. Size gönderdiğim videolarda kadınlardan hiç bilmediğim sıvılar geliyor. Bu kadının orgazm olması mıdır? Her kadından böyle şeyler çıkar mı? Benim evliliğimde bu tip şeyler olmadı. Ben şimdilerde eşimle girdiğim ilişkiden hiç zevk almıyorum. Ne yapacağım?

CEVAP

Gönderdiğiniz görüntülerin kadın orgazmı ile ilgisi yok. Kadın orgazmı teknik olarak erkek orgazmına benzer: Pelvis tabanı kaslarının cinsel zevkin doruğuna varıldığında ritmik kasılmaları her iki cinste de mevcuttur. Kadın cinsel yönden uyarıldığında salgılar artar fakat bu hiçbir zaman erkekteki boşalma gibi hacimli bir sıvı gelmesine neden olmaz. Sizin gördüğünüz profesyonel amaçlı çekilen görüntülerde bir fantezi veya görsel stimulasyon amaçlı olarak kadınlar idrarlarını yapmaktadırlar. Tabii bunun kimi ne kadar uyaracağı veya iğrendireceği de ayrı bir konudur.

Haberin Devamı

SORU: Ağrılarım nasıl geçer?

26 yaşındayım, varikosel ameliyat oldum ama ağrılarım operasyon sonrası arttı. Evlenmemi önerdiler ama durumum buna şimdilik elverişli değil. Bu ağrıları nasıl gideririm?

CEVAP

Testisin toplardamarlarında ergenlik çağında başlayan genişleme sonucu oluşan varikosel testisin mikrodolaşımını bozarak sperm yani döl hücreleri üzerinde olumsuz etki gösterir, kısırlığa neden olabilir. Kısırlık dışında bir sağlık sorunu oluşturmayan varikoseli sadece ağrı nedeniyle ameliyat etmek uygun değildir. Başarılı olması ve herhangi bir yan etkiye neden olmaması içi mikrocerrahi yöntemle ameliyat edilmesi gereken varikosel toplumda en sık rastlanan kısırlık nedenidir. Başarısız varikosel ameliyatı geçirip sorunu devam edenlere mikrocerrahi düzeltme ameliyatı uygulayabiliyoruz. Fakat sizin şiddetli ağrınızın sebebinin varikosel olmayabileceğini düşünüyorum. Bu konularda tecrübeli bir ürolog ile görüşünüz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder