Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ameliyat yetersizse...
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat yetersizse...

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının nedenlerinden olan varikosel deneyimli üroloji uzmanı tarafından elle muayene sonrası teşhis edilir. Son yıllarda varikoseli olan, olmayan herkes bilinçsizçe, mikrocerrahi teknik dışında ameliyat ediliyor. Bu da başarı şansını düşürüyor, sorun devam ediyor.

SORU: Sertleşince yukarı doğru bakıyor, neden?

22 yaşındayım. Cinsel organım sertleştiğinde yukarıya doğru bakıyor. Elimle bastırınca penisimin dibinde acı oluyor. Acaba neden böyle?

CEVAP

Penisin sertleştiğinde yukarıya doğru bakması normaldir. Ve yine sertleşen penisi elinizle aşağıya ittirdiğinizde de acıma hissetmeniz gayet doğaldır. Neden bunu bir sorun olarak gördüğünüzü anlayamadım. Bu bir sorun olmadığından fizyolojik bir durum olduğundan ameliyat olmanız için de bir gerek olduğunu düşünmüyorum.

SORU: Ya işe yaramazsa?

24 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuğum olmadı. Varikosel ameliyatının çoğu zaman gereksiz olduğu ve varikoselin ameliyattan sonra yeniden tekrarladığı söyleniyor. Söylenenler doğru mudur?

CEVAP

Bu çok doğru, birçok gereksiz ameliyatın yapılması ve yapılan ameliyatların önemli bir kısmının yetersiz olması sonucu varikoselin erkek kısırlığındaki çok önemli yeri tartışılır hale bile gelmiştir. Varikoseli olmayanlara yapılan ameliyatlar ve yetersiz yapılan ameliyatlar sonucu bu işin doğrusu yapıldığında yüzde 80’lerin üzerindeki fayda oranı yüzde 20’ye kadar düşmektedir.

Varikosel ameliyatının çok sık yapılmasının en önemli nedeni bu tanının gereğinden fazla konulmasıdır. Gerçekte varikoseli olmayan birçok insana el muayenesi veya dopler testi ile hatalı (!) olarak varikosel tanısı konularak ameliyat yapılmaktadır.

Ultrasonla tanı konulmaz

Dopler yöntemi ile bilinçsiz yapılan incelemede her erkekte varikosel tanısı koymak mümkündür. Günümüzde bu konuda deneyimli bir uzmanın eli ile saptayamadığı, sadece dopler ultrason ile tanı konulan varikoselin ameliyat edilmesinin hiçbir fayda sağlamadığını bilmekteyiz.

Varikosel ameliyatı basit bir ameliyat değildir, teknik olarak başarılı ve komplikasyonsuz gerçekleşmesi için deneyimli ellerde ve mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Varikosel tekrarlamaz, yapılan ameliyat yetersiz ise devam eder. Mikrocerrahi teknik ile yüzde 99 üzeri teknik başarı sağlanır ve büyük komplikasyon ortaya çıkmaz.

SORU: İki kez boşalınca...

18 yaşındayım. 2 defa boşaldıktan sonra idrarımı kesik kesik yapıyorum. Bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sık boşalma sonrası idrar kanalınızın prostat içinden geçen bölümünde oluşan ödemlenme (hafif sıvı toplanması) sonucu bu kesik idrar yapma durumu ortaya çıkmaktadır. Bir süre sonra bu durum düzelir, herhangi bir tedavi gerektirmez. Üst üste boşalmak gibi kendinizi gereksiz yere zorlayacak davranışlardan kaçınırsanız herhangi bir sorununuz kalmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder