Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ameliyatla düzeltilir
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyatla düzeltilir

Haberin Devamı

Yumurtanın etrafında su toplanmasına hidrosel adı veriliyor. Bu durum genellikle ameliyatlardan sonra ortaya çıkabiliyor. Hidrosel erkeğe rahatsızlık veriyorsa yeni bir ameliyatla bu durum düzeltiliyor.

SORU: Kan geliyor

41 yaşındayım, evliyim. Zaman zaman idrara çıktığımda pıhtılı kan geliyor. Acaba neden?

CEVAP

Pıhtılı veya pıhtısız idrarından kan gelen her kişi aksi ispat edilene kadar olası bir idrar yolu kanseri hastası olarak değerlendirilir ve üriner sistemin bu açıdan tam bir değerlendirmesi yapılır. İdrar yolu iltihapları, böbrek taşları, prostat büyümesi gibi birçok sebebin bu tip kanamalara neden olabileceğini göz önünde tutarak fazla da endişe etmeyin ama yukarıda bahsettiğim olumsuz ihtimal nedeniyle en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: Testis alınmalı mı?

54 yaşındayım. 2016 Ocak’ta sol hidrosel ameliyatı oldum. 5-6 ay sonra tekrarladı. Doktor, ultrason muayenesinde yumurtanın alınması gerektiğini söyledi. 6 ay önce başka doktor ise testisin alınmasına gerek olmadığını ancak bende kordon kisti de bulunduğunu söyledi. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sadece hidrosel bir testisin alınmasına tek başına neden olamaz. Nadiren de olsa bazı teknikler ile yapılan hidrosel ameliyatları başarısız olabilirse de bu durumun düzeltilmesi mümkündür. Kordon kisti de ameliyat ile halledilebilir bir durumdur. Sizi rahatsız eden durum devam ediyorsa ve bir üroloji uzmanı da ameliyat öneriyorsa gereğinin yapılması uygundur. Ama yumurtanızın alınması önerisini- belki de gerekçesini bilemediğimden- makul bulmadım.

SORU: Cinsel hayatım nasıl etkilenir?

53 yaşındayım. Şekerim var, kan yağlarım yüksek. İlaç alıyorum. Cinsel hayatı nasıl etkiler?

CEVAP

Diyabeti olan erkek hastaların yarısında zaman içerisinde sertleşme sorunu gelişiyor. Tip 1 diyabeti olan, insülin bağımlısı genç hastalarda bu problem daha erken ortaya çıkabiliyor.

Tip 2 diyabeti olan insüline bağımlı olmayan ve daha geç yaşlarda ortaya çıkan diyabette sertleşme sorunu daha yavaş gelişiyor. Diyabeti olan erkeklerde birkaç nedenle sertleşme sorunu ortaya çıkıyor. Diyabet küçük kan damarlarına zarar vererek penise kan akımını azaltıyor.

Kan akımını azaltıyor

İkinci olarak çevre sinirlerde bozukluk oluşturarak penise sertleşme için gerekli uyarının iletilmesini engelliyor. Bu hastalarda penisten beyne giden uyarılarda da azalma oluyor ve sertlik elde etmek güçleşiyor. Son olarak diyabette genel sağlık daha kötü seyredebiliyor.

Diyabetin yaratacağı bu kötü etkileri önlemenin en iyi yolu kan şekerini ve tansiyonu kontrol altında tutmaktır. Kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarındaki yükseklik ise kalp-damar hastalığı yaratıyor; penise giden kan akımında azalmaya yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kötü huylu kolesterolün yüksek oluşu sertleşmeyi olumsuz etkiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder