Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Arada bir oluyorsa
HABERİ PAYLAŞ

Testisler çocuk ve erişkinlerde bazen kasık kanalına çıkabilir. Ama testis yukarıda uzun süre kalıyorsa bu sperm oluşumunu bozup kısırlığa neden olabilir. Arada bir oluyor ve eski yerine dönüyorsa meraklanmayın.

TESTİSİM SONRA İNDİ

11 yaşındayken sol testisimin olmadığını fark ettim. Yukarıda kalmış, sonradan indi. 22 yaşındayım. Sertleşme ve boşalmada sıkıntı çekmiyorum. Yine de sorun yaratır mı?

Testislerinizden birinin 11 yaşına kadar karın içinde kalıp sonra kendiliğinden inmesi şaşırtıcı. 1 yıldan fazla karın içinde kalan testislerin döl hücresi üretmede problem olacağı bilindir. El muayenesinde sorun olmasa da androloji laboratuvarında spermiyogram yaptırarak üreme kapasiteniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Soldaki yukarı çıkıyor

24 yaşındayım. Mastürbasyonda sol testisim kasıklarıma doğru kaçıyor. Elimle baskı yapıp indiriyorum. Sizce bunu nedeni nedir?

Testislerin zaman zaman hem çocuk hem erişkinlerde kasık kanalına veya kanal ağzına kadar yukarıya kaçabilir. Her zaman bir sorun oluşturmaz ama yukarıda uzun süreler kalması sperm oluşumunu bozup kısırlığa neden olabilir veya sporda travma sonucu yaralanma ihtimalini arttırır. Arada bir oluyor ve eski yerine kısa sürede dönüyorsa sorun yoktur. Sık oluyor ve uzun süreler yukarıda kalıyorsa üroloji uzmanına başvurun.

Bağ yoksa ya da gevşekse...

Bu durumu anlamak ancak testislerin gelişimini bilmekle mümkündür. Anne karnındaki gelişim sırasında testisler böbrekler seviyesinde oluşur, doğuma doğru aşağı kayarak haya torbalarına iniş yaparlar. Testislerin damarları bu nedenle böbrek hizasından aşağı kadar uzanır ve bu yapı kaslı doku ile çevrilidir. Testisler torbaya da sonradan oluşan bağ dokusu ile tesbitlenirler. Bu bağın oluşmaması veya gevşek olması halinde testisin kaslı sap yapısının da çekmesi veya torbaya baskı uygulanması halinde testisler torbadan yukarı kayarak kasık kanalının ağzına kadar yükselebilir.

Kasıklarım ağrıyor

Mastürbasyondan sonra kasıklarım ağrıyor. Sebebi nedir? 2-3 defa üst üste yapınca artıyor.

Haberin Devamı

Günde 1 defadan fazla mastürbasyon sizi beden ve ruh olarak yorar, hiç gerek yok. Kasık ağrılarınız bu zorlanmanın neticesi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder