Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Babalığa engel değil
HABERİ PAYLAŞ

Babalığa engel değil

Haberin Devamı

Varikosel erkek kısırlığındaki önemli nedenlerden biri. Ama varikoseli olan erkeğin çocuğu olmaz diye bir kural yok. Sperm sayısı, yapısı ve dölleme gücü azalmış olabilir. Bu durumda hamilelik ihtimali düşüktür ama imkansız değildir

SORU: Bu kıllardan nasıl kurtulacağım?

23 yaşındayım. Daha ortaokul çağlarımdan beri benim penisimde kıllanma oluyordu. Evlenme çağına geldiğim halde bu sorunumu çözmüş değilim. Lütfen beni aydınlatır mısınız?

CEVAP Erkek ve kadının ergenlikten sonra genital bölgelerinde kıllanma artışı görülmesi normal bir durumdur. Kadın ve erkek tipi olarak değişiklik gösteren bu kıllanma bazı kişilerde daha yoğun olarak görülebilir ve hijyenik açıdan da sıkıntı yaratabilir. Bu neden ile traş edilmesi uygundur. Günümüzde teknolojinin bir nimeti olarak bu bölgedeki kalın ve siyah olan kılların arzulanan kısmından veya tamamından kalıcı olarak kurtulmak lazer epilasyon yöntemi ile mümkün hale gelmiştir. Giderek ucuzladığından kullanımı tüm vücut kıllarında olduğu gibi bu mahrem bölgede de artan lazer epilasyonun güvenli uygulanması önemlidir. Tıbbi otoritelerce kullanımı onaylanan cihazlar güvenle kullanılabilir.

SORU: İkinci çocukta sorun olur mu?

2013’de evlendim. 1 yıl korunmamamıza rağmen çocuk sahibi olamadık. 1 yılın sonunda doktora başvurduk ve eşime çift taraflı varikosel teşhisi kondu. 2014 yılının 9’uncu ayında ameliyat oldu. 1 yaşında kızımız var. Hamile olduğumu söylediğimde eşimi ameliyat eden doktor çok şaşırdı. Şimdi 2’nci çocuğu istiyoruz, aynı sorun olur mu? Ya da eşime yanlış teşhis mi konuldu?

CEVAP Varikosel erkeklerde en sık kısırlık yapabilen ama başarılı mikrocerrahi ameliyat ile uygun vakalarda yüzde 80 üstü fayda sağlanabilen bir sorundur. Varikosel ergenlik çağlarında başlar ve zaman içinde giderek ilerler. Sperm hücrelerini etkileyerek dölleme gücünü azaltır. Bu yıllar içinde gelişen bir durumdur, birdenbire olmaz. Testisin toplayıcı damarları genişleyince içlerindeki check valf mekanizmaları yetersiz kalır. Uzaklaşması gereken pis kanın yumurtaya geri basıncı ile testis ısınır, mikrodolaşım bozulur, sperm hücrelerinin üretimi öncelikle etkilenir. Sperm hücrelerinin hareketliliği azalır, sayıları düşer, yapıları bozulur, kromozom yapılar etkilenerek dölleme güçleri azalır. Bu süreç kişilerde farklılık gösterebilir. Bu nedenle sperm hücreleriniz kısmen zarar görmüş ve dölleme gücü azalmış olabilir. Ama bu sadece hamilelik ihtimalini azaltır, imkansız hale getirmez. Başarılı mikrocerrahi ile yetersiz kalan ameliyatları da düzeltebiliyoruz.

SORU: Yorulmuyorum ama zararı var mı?

23 yaşındayım. Sorunum günde 6-7 kere mastürbasyon yapmak. Bu beni hiç yormuyor ama arkadaşlarım bunun zararlı olduğunu söylüyor.

CEVAP Günde 6-7 kere mastürbasyon yapmanın tek zararı sizi fizik ve psikolojik olarak yormasıdır, başkaca kalıcı bir zararı yoktur. Ama bu aşırı yorgunluk hali giderilmez ise zaman ile bünyenin zayıf düşmesine ve bu nedenle çeşitli hastalıklara maruz kalmasına yol açabilir. Günde bir kereyi geçmemeyi amaçlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder