Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Babalık şansı artar
HABERİ PAYLAŞ

Babalık şansı artar

Varikosel yüzünden sperm sayı ve kalitesinde düşüş olabilir. Başarılı bir varikosel ameliyatıyla tüp bebek gibi pahalı tedavilere gerek kalmadan aşılama ya da normal yollarla erkeğin baba olma şansı artar.

KALİTESİ DÜŞTÜ

1 yıldır libidoda düşüş hissediyorum. Kan ve idrar değerleri normal. Daha önceleri görsel uyarıda bile sıvı gelirken şimdi yok. Sertleşme kalitesi düşük. Ne yapayım?

Sertleşme ile ilgili sorunları değerlendirirken sadece hormon sonuçları ile tanı konulamaz. Bu sorun, sizin sosyal yaşamınız, genel fizik ve psikolojik durumunuz gibi birçok faktör değerlendirmeye alınarak sorun saptanabilir ve ancak o zaman yararlı olacak tedavi uygulanabilir. Bu konular ile ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Zarar görür mü?

32 yaşındayım. Daha önce sperm sayımı yaptırdım. 4 aydır doktor kontrolünde bazı anti depresan ilaçlar kullanıyorum. Çocuk istiyoruz. Bu ilaçlar çocuk için problem yaratır mı?

Erkeklerin kullandıkları ilaçların oluşan hamileliklerden doğacak çocuklarda herhangi bir hastalık yaptığına dair tıbbi bir kanıt yoktur. İlaçlar spermleri etkileyerek doğurganlığı azaltabilirse de eğer hamilelik sağlanmışsa bir sorun öngörülmez.

Ameliyat olayım mı?

7 yıllık evli çiftiz. Çocuğumuz olmadı. Birkaç doktor tüp bebek önerdi. Biri “Önce varikosel ameliyatı” dedi. Ameliyat olmadan bir deneme yaptık, olmadı. Ameliyat olsam mı?

Varikosel spermlerin hareketliliğini ve sayılarını azalttığı gibi kromozomal yapılarına da etki ederek spermlerin dölleme gücünü de bozar. Bu nedenle varikoseli olan hastaların bu sorun düzeltilmeden tüp bebeğe yönlendirilmesini doğru bulmuyorum. Gerçekten varikoseli olan hastaların mikrocerrahi teknik ile ameliyatları sonucu birçoğunun doğal yollardan çocuğu olabilmektedir. Geri kalan kısmının da daha basit aşılama yöntemi ile hamilelik sağlayabilir hale geldiğini, tüp bebek uygulanması gerekenlerin ise varikosel ortadan kalktıktan sonra bu yöntemde şansının arttığını gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Kısırlık sorunu olan ve sperm tetkikinde sorun olan bir hastamda muayene ile varikosel saptamam halinde öncelikle mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapmaktayım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder