Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Başarısızlık kader değil
HABERİ PAYLAŞ

Başarısızlık kader değil

Cinsel ilişkide bir kez başarısız olan erkeğin ‘Eyvah! İktidarsızım’ diye panik yapıp doktora gitmesi gerekmez. Bu durum tekrarlar ya da uzun süre devam ederse üroloji uzmanına başvurulmalı.

SORU: İktidarsız mı oldum?

58 yaşındayım. Bir süredir sertleşme sorunum var. İktidarsız mıyım? Nereye başvurayım?

CEVAP

Uzunca süre bir insanın cinsellikle ilgili arzu duyup ilişkiye girmek için yeterince sertleşme elde edememesi durumundaki sertleşme sorununa iktidarsızlık adı verilir. Tek bir kez cinsel ilişkide başarısız olan insanın hemen doktora başvurması gerekmiyor. Bu durum tekrarlar, uzunca bir süre devam eder ve bir mutsuzluk sebebi haline gelirse sertleşme sorunu ile doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

3 ana grupta toplanır

İktidarsızlık nedenlerini 3 bölümde gruplandırabiliriz; 1) Fiziksel. 2) Psikolojik. 3) Organik ve psikolojik faktörlerin birlikte olduğu durumlar. Esasında iktidarsızlık durumu fiziksel nedenler ile hafif belirtiler gösterse de, özellikle erkeklik gururunun büyük önem taşıdığı ülkemizde kişilerde oluşan mahcubiyet, güven kaybı ve strese girme ile ortaya çıkan psikolojik faktör çoğu kez fiziksel faktörün üstüne eklenerek hatta daha ön plana çıkarak cinsel fonksiyon bozukluğu tablosunu belirginleştirir.

Damar sorununa dikkat!

İktidarsızlığın nedenini anlamak için peniste sertleşmenin nasıl olduğunu bilmek gerekir. Hormonların da etkisiyle artan cinsel arzu sonucu görsel veya kokusal yolla uyarılan beyin, bel kemiğinin arasındaki sinirler aracılığıyla penisi uyarır ve bu uyarı sinir sistemiyle penise ulaştığında penisin içinde bazı maddeler salgılanır. Bu maddelerin salgılanmasında amaç kan damarlarını gevşetmektir. Damarları gevşetmede rol oynayan nitrik oksittir. Nitrik oksitin salgısını engelleyen her hastalık ve her etken iktidarsızlığa neden olur. Sertleşmenin olması için kanın penisin içindeki sertleşen bir çift esnek kılıfın içine dolması gerekir. Damarlarda sorun varsa kan penisin içine yeteri kadar dolamaz veya dolsa bile kısa sürede dışarıya kaçar ve sertleşme gerçekleşmez.

Haberin Devamı

Hormonlarda azalma var mı?

Hormonlardaki azalma, beyinden uyarıyı ileten sinirlerdeki sorunlar, kan dolmasını sağlayan damarlardaki yetersizlik ve sertleşmeyi sağlayan kılıfların içindeki yapısal sorunlar iktidarsızlığın fiziki sebeplerini tek başlarına veya ortaklaşa oluşturabilir. Damar sertliği tansiyon yüksekliğine neden olur, damar cidarlarının yapısı bozulur ve damarları gevşetip penise kan dolmasını sağlayan nitrik oksidin salgısı azalır. Bu durumda da sertleşme sorunu görülebilir.

Kazalar da etkili

Trafik kazalarında veya bir kaza nedeniyle sinir ileti sisteminde ve bölgeye kan taşıyan damarlarda kesilme olabilir ve bu penise kan gitmesini engelleyerek iktidarsızlığa neden olur. Sürekli ve yüksek miktarda alkolün sinir-damar sistemi üzerine olumsuz etkisi vardır. Devamlı alındığında sinir uçlarını uyuşturur ve beyinden gelen iletiyi etkiler. Böylece penisteki maddelerin salgısını azaltır. Yani az miktarda kullanıldığında stresi azaltarak cinsel aktiviteye olumlu katkı gösterebilen alkol daha yüksek miktarda ve sık kullanılırsa iktidarsızlık nedeni olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder