Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Başından sonuna korunun
HABERİ PAYLAŞ

Başından sonuna korunun

Haberin Devamı

Cinsel ilişkiye girerken kendinizi koruyun, mutlaka ilişkinin başından sonuna kadar prezervatif kullanın. Çünkü hastalık kapabilirsiniz. Risk almaktan kaçının ve bazı kişilerin hasta olmadan da mikrop taşıyabileceklerini asla unutmayın


SORU: Çocuğumuzun olması mümkün mü?
2 yıl önce tüp bebek tedavisi gördük. Eşim bir operasyon geçirdi. Kendisinde sperm hücresine rastlanmadı. Acaba bizim başka bir yolla bebek sahibi olmamız mümkün mü?

CEVAP

Testiste sperm hücresi mevcut değil ise şimdilik tek çare ilerlemekte olan kök hücre çalışmalarını beklemek olabilir. Testiste sperm aranmasının mikrocerrahi yöntem ile yapılması başarı şansını arttırmaktadır. Eğer bu yöntem uygulanmadıysa bir kez de bunu deneyebilirsiniz.

SORU: Neden hastalık kaptım?
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanıp korunmuştum. Ancak bel soğukluğuna yakalandığımı öğrendim. Prezervatif ilişkinin sonlarına yakın sıyrılmıştı. Acaba nedeni bu mu?

CEVAP

Korunmasız bir kişi ile ilişkiye girilmesi cinsel ilişki yoluyla geçen hastalık bulaşması açısından ciddi risk oluşturur. Bunların başında AIDS olarak bilinen immün yetmezlik sendromuna yol açan HIV virüsü gelmektedir. Ayrıca toplumda sık rastanan hepatit (sarılık) ve Herpes çeşitleri de cinsel yoldan bulaşabilen virütik hastalıklardır.

Bunlardan başka gonore (belsoğukluğu), klamidya, üreaplazma, trikomonas ve diğer bazı bakteriyel infeksiyonlar da cinsel ilişki yolu ile bulaşabilir. Tüm bunlar düşünülerek ve hastalığı bulaştıran bazı kişilerin hasta olmadan da mikrop taşıyabilecekleri düşünülerek hareket edilmelidir.

Detaylı tetkik şart Prezervatifi bilinçli ve ilişkinin başından itibaren kullanmak büyük ölçüde koruyucudur. Cinsel ilişki esnasında infekte vajinal salgının erkeğin idrar yolu girişinden idrar kanalının içini kaplayan dokuya ulaşması ile geçiş olur.

Ama önlem alınmaz ise daha sonra yapılabilecek doğru yaklaşım asla kulaktan dolma bir şekilde ilaç kullanmak değildir. Mutlaka bir üroloji uzmanına başvurarak detaylı tetkikleri yaptırmak ve belirli bir mikrobun tesbiti halinde uygun ilaç kullanılmalıdır.

SORU: Tümör alındı
22 yaşındayım. Sağ testisimde tümör vardı ve alındı. Erkekliğim ile bir sorun yaşar mıyım? Şimdi yaşamasam bile ileride sorun çıkar mı?

CEVAP

Vücutta çift olan organlardan böbrekler ve testisler gerektiği taktirde tek başlarına da yeterli olacak şekilde faaliyet gösterebilirler.

Bu organlar eşlerinin faaliyetinin sonlanması halinde hafif büyür, yedek kapasitelerini devreye sokar ve kişiye organ kaybının hiçbir eksikliğini hissettirmeden yaşatırlar. Tek testis ile yeterli hormon seviyesine ve çocuk sahibi olmak için yeterli sperm sayısına sahip olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder