Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bir tane olması risktir
HABERİ PAYLAŞ

Bir tane olması risktir

Testisler ancak iltihaplanırsa yok olabilirler. Ateşli hastalıklar sonucu yer değiştirmeleri ya da kaybolmaları mümkün değildir. Diğer testis fonksiyonunu yitirenin görevini üstlense de tek testis kısırlık açısından her zaman risk faktörüdür

SORU: Bir testisim yok 28 yaşındayım. Testislerimden biri kesesinde değil. Ateşli hastalık geçirmiştim. Geçirdiğim hastalık neticesinde testislerimden birinin kasık bölgesine gittiğini ve bunun sakıncasının olmadığını öğrendim. O günden sonra da bu gibi bir nedenle doktora gitmedim. İleride çocuk sahibi olmak için yeterli sperm sayısına ulaşamama gibi bir durum olabilir mi? Bunu öğrenmek için ne yapabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP: Testisler iltihaplanmaları hariç ateşli hastalık sonucu yer değiştirmez veya yok olmazlar. Sperm üretmeniz konusunda tahlil yaptırmadan nasıl kanaat sahibi olduğunuzu anlayamadım. Sperm adı verilen mikroskobik ve hareketli döl hücreleri meninin yaklaşık yüzde 1’lik bir kısmını oluştururlar. Bu konuda uzman bir androloji laboratuvarında tahlil yaptırmadan veya genetik test ile size ait olduğu kesinleştirilen bir hamilelik başlatmadan meninize bakarak doğurganlığınız hakkında bir fikir sahibi olmanız mümkün değildir. Gayet bol meniniz olabilir ama önemli olan bunun içinde yeterli sayıda, hareketlilikte, yapıda ve dölleme gücünde sperm hücrelerinin olmasıdır. Basit ama kolay anlaşılır bir benzetme ile tarif etmek gerekirse, içinde hiç tanesi olmayan bir şehriye çorbası da dışarıdan bakıldığında normal gibi gözükebilir. Tek testisli olmak kısırlık açısından bir risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Erken boşalma yüzünden kavga ediyoruz 1.5 yıllık evliyim, erken boşalıyorum. Nasıl bir tedavi uygulamam gerekiyor? Her ilişkiye girdiğimizde eşimle kavga ediyoruz. Artık kavgalar büyümeye başladı.

CEVAP: Cinsel birleşme gerçekleştikten sonra her iki partneri de tatmin edecek makul süre geçmeden erkeğin boşalarak cinsel organının gevşemesi ve cinsel ilişkinin zamansız olarak sonlanması haline erken boşalma denir. Pratikte bu duhulden sonra ilişkiyi aktif olarak en az 3-5 dakika sürdürebilmek anlamına gelir. Burada önemli olan partnerlerin uyumudur, bazı çiftler diğerlerine göre çok daha kısa sürede beraberce orgazm olurken bazılarında bu süre belirgin şekilde uzayabilir. Hem kadının hem erkeğin fazla uzayan bir cinsel ilişkiden fiziksel olarak rahatsız olmaları da mümkündür. Bu sorun çoğunlukla psikolojik kökenlidir. Cinsel yaşamda acemilik, partnere alışık olmama, rahat ortamda bulunmama, fazla veya az istek duyma, suçluluk duygusu gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir. Daha önce sadece mastürbasyon ile boşalan ve bunu da bir günah olarak gördüğünden çoğunluk ile acele ve suçluluk duygusu ile yapanların normal cinsel ilişkiye geçtiğinde erken boşalma sorunu ile karşılaşması sık rastlanan bir durumdur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder