Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bir testle riski azalt
HABERİ PAYLAŞ

Bir testle riski azalt

Haberin Devamı

Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi, erkeklerin de prostat için test yaptırması şart. PSA adlı kan testini, 45 yaş sonrası her erkeğin 6 ayda bir yaptırması tavsiye ediliyor. Böylece riskinizi azaltabilirsiniz

SORU: Prostat olmamak için ne yapmalıyız?

Prostat hastalığına yakalanmamak için neler yapmalıyız? Bu hastalık genetik midir? Ya da genel olarak belli bir yaşı geçmiş erkeklerde görülür mü? CEVAP Prostat doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrar torbasının tam çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir. İdrar yollarının savunmasını yapan ve meniye katılan birtakım değişik salgılar üretir. Prostat belirli bir yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan bir organdır. Ancak belirli bir yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisi ile yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu büyüme fizyolojiktir. Saçlara ak düşmesi, derinin kırışması gibi normal yaşamın bir parçasıdır. Prostatın büyümesi için iki tane şart lazımdır.

1-İnsanın yaşlanması
2-Erkeklik hormonunun olması: Yani kişinin prostat sorunu olabilmesi için erkekliğinin olması gerekir.

Prostatın 3 önemli hastalığı vardır. 3 hastalık bu organda genellikle değişik zamanlarda olmakla birlikte birbirinden tamamen ayrı olup aynı anda üçü birden de olabilir.

1- Prostatitler: Prostatın iltihabıdır. Ani çok şiddetli bir prostat iltihabı olduğunda insanı hastaneye aceleyle getiren, idrarı yapamaz duruma düşüren bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak gençlerde görülür. Cinsel yolla kadınlardan bulaşan mikroplarla oluşur. Yüksek ateş ve idrar yapamama gibi şikayetlerle başlar ve kişiyi yatağa düşürebilir. Prostatın iltihabı tam olarak tedavi edilmesi zordur, çünkü bu organın içine antibiyotikler zor geçer. İltihap bu nedenle kronik yani müzmin hale gelip yıllarca insanı süründürebilir.

Doğru tedavi edilmezse...


Bilhassa cinsel yolla bulaşan hastalıklarda çok dikkatli tetkik yapılması ve doğru tedavi edilmesi gerekir. Doğru tedavi edilmezse bu durum devam eder ve sonucunda da kısırlık bile ortaya çıkabilir. Hastalıklı kişi ile birlikte beraber olduktan 1-2 hafta sonra idrar yolunda sızlama, kaşıntı, akıntı görülebiliyor ve bu durumdaki erkeğin mutlaka Üroloji uzmanına başvurması gerekir. Akıntdan kültür yapılmadan rastgele kullanılan antibiyotikler zaman içinde kronik prostatit, kısırlık gibi kalıcı sorunlara yol açabilirler.

Yüzde 30’u ameliyatlık haldedir


2- Prostatın büyümesi: Büyüyerek çevresinde bulunan idrar yolunu sıkılaştırması ve idrar yapmada zorluk oluşmasıdır. Bu hemen hemen herkeste normal olarak görülür. Sonuçta erkeklerin yüzde 10’u hayatlarının belirli bir döneminde prostatla ilgili bir sorundan dolayı ameliyat olurlar. Herhangi bir şekilde idrar yapmakta rahatsızlık hissedenlerin ise yüzde 30’u ameliyatlık haldedir.

3- Prostat kanseri: İleri yaşlarda sık görülen bir başka tür prostat hastalığı da kanserdir. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz. Ama geç teşhis edilirse bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece idare edici tedaviler yapılır. PSA denilen kan testini 45 yaş sonrası her erkeğin 6 ayda bir yaptırmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder