Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Biri normalse dert etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Biri normalse dert etmeyin

Haberin Devamı

Erkeklerdeki yumurtalardan biri geçirilen ameliyatta ya da bir iltihap sonucu hormon ve sperm üretme yeteneğini kaybedebilir. Bu duruma gelen testisin tekrar düzeltilmesi mümkün değil. Ama geride kalan görevini sürdürür, erkek baba olabilir.

SORU: Meni gelmiyor

21 yaşındayım, benden sperm gelmedi. Birkaç damla su renginde, yapışkan bir sıvı geliyor. Şimdiye kadar kimseyle ilişkim olmadı. Ne yapmalıyım? Acaba kısır mıyım?

CEVAP

Boşalma esnasında meni gelmemesi veya sadece birkaç damla şeffaf sıvı gelmesi normal bir durum değildir, kısırlık sebebidir ve nedenlerinin araştırılması gerekir. Meninin mesaneye geri kaçması, meni keselerinin kanallarında tıkanıklık gibi çeşitli nedenleri olan bu durumun muayene ve detaylı tetkikler ile aydınlatılması için mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Birçok durumda sorun çözümlenebilmekte veya bazı teknik yöntemler ile çocuk sahibi olunabilmesi sağlanmaktadır.

SORU: Yumurtam işlevini kaybetmiş midir?

1 yıl önce çift taraflı fıtık ameliyat oldum. Ertesi gün sağ yumurta şişti. Doktor “Ameliyata bağlı, normal” dedi. 5 gün sonra normale döndü. Ancak bu sefer fındıktan daha küçük kaldı. Bana bir rahatsızlık vermiyor ama evlenmek üzereyim. Kuşkularım var. Acaba kısır mıyım? Bu yumurtalığım fonksiyonunu yitirmiş olabilir mi? Diğer yumurtalığım gibi sert değil, yumuşak.

CEVAP

Tarifinize göre yumurtanız dumura uğramış, herhangi bir hormonal veya sperm üretme faaliyeti kaldığını sanmıyorum. Bu durum ameliyat esnasındaki bir komplikasyona veya geçirilen iltihaba bağlı olabilir, bu aşamadan sonra bir tedavi uygulanamaz. Mevcut testisinizin fonksiyonları cinsel yaşamınız ve çocuk sahibi olabilmeniz için yeterli olabilecektir, bu konuda kesin bilgi için bir üroloji uzmanına başvurabilirsiniz.

SORU: Eğrilik rahatsız etmiyor ama...

24 yaşındayım. Bugüne kadar hiç cinsel ilişkiye girmedim. Penisimde aşağı doğru bariz bir şekilde eğrilik var. Ama ağrı yapmıyor. Cinsel isteğim de ise hiçbir azalma yok. Sadece bu durum görüntü olarak beni rahatsız ediyor. Bu ileride bana sorun yaratabilir mi?

CEVAP

Peniste doğuştan olan, giderek artmayan ve cinsel ilişkiye engel olmayan eğrilikler normal sınırlarda kabul edilirler ve tedavi edilmeleri gerekmez.

SORU: Penisim sağa doğru kayıyor, neden?

22 yaşındayım. Penisimde sağa doğru kayma var. Bu durum beni çok endişelendiriyor. İleride bir sorun olabileceğinden çok korkuyorum. Acaba geçici bir şey mi yoksa ileride daha çok eğrilme olur mu?

CEVAP

Penisin bir miktar eğri olması normaldir ve bir hastalık değildir. Cinsel ilişkiyi engelleyecek derecede bir kıvrılma varsa ve sertleşince ağrı yapıyorsa ve bu eğrilik giderek artıyorsa bir üroloji uzmanına başvurmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder