Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Birkaç ay kullanılırsa...
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç ay kullanılırsa...

Haberin Devamı

SORU: Meni idrar torbasına mı gider?

Bir yazınızda “Eğer prostat büyük değilse, green light metodu uygulanabilir” demiştiniz. Benim sorum da şu: Bu metod uygulandığında meni yine idrar torbasına mı gidiyor? Yani her çeşit prostat ameliyatında meni hep idrar torbasına mı gider?

CEVAP

Prostat büyümesi için yapılan her tür ameliyatta; açık prostat ameliyatında, kapalı yani TUR ameliyatında ve green light denilen lazerli prostat ameliyatlarında meninin boşalma sırısında ya hiç gelmemesi ya da çok az gelmesi çok sık rastlanan bir durumdur.

Prostat ile birlikte olan mesane boynundaki kas yapısının her tür ameliyatta hasar görmesi sonucu meni orgazm esnasında mesaneye doğru boşalır, öne gelmez veya çok az miktarda gelir. Mesaneye boşalan meni daha sonra idrar ile vücuttan atılır.

Bu durum herhangi bir sorun oluşturmaz. Sadece bu durumda olan kişiler cinsel ilişkide herhangi bir sorun yaşamamalarına rağmen çocuk sahibi olamazlar. Bu durum da aşılama gibi basit çözümler ile halledilebilir.

SORU: Erkekler için doğum kontrol hapı var mı?

24 yaşındayım. Ben erkeklerin kadınlar gibi doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadıklarını merak ediyorum. Yani erkekler için doğum kontrol hapları var mı? Varsa nasıl kullanılıyor, zararı var mı?

CEVAP

Erkekteki ana seks hormonu olan testosteronu baz alan doğum kontrol hapları birkaç ay kullanıldığında sperm sayısını sıfıra düşürebilmektedir. Fakat bu hormonun yüksek seviyelerde alınmasının prostat kanseri başta olmak üzere çeşitli komplikasyonları tetikleyebileceği bilinmektedir.

SORU: Baba olur muyum?

29 yaşındayım. Sol testisimde kitle tespit edildi. Yapılan tahlilleri size yolluyorum. Doktorum bu değerlerin normal olduğunu söyledi. Yine de ameliyat olmam gerekli midir? Bir testisimin alınması çocuk sahibi olmama engel teşkil eder mi?

CEVAP

Testisinizde bir tümör saptandıysa mutlaka ameliyat gerekecektir. Bu operasyonda önce yumurtanızdan bir parça alınarak ameliyat sürerken incelenmesi yapılacak ve duruma göre organın alınması gerekebilecektir. Tek testis ile çocuk sahibi olmak mümkündür.

Fakat arzu ederseniz bu konuda tetkik yaptırabilir hatta bir önlem olarak spermlerinizin dondurularak depolanmasını da sağlayabilirsiniz. Testis kanseri sonrası kısırlık, tek testisli kalmaktan değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin mevcut testiste de sperm üretimini bozmasından kaynaklanmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder