Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Boşuna yorulmayın
HABERİ PAYLAŞ

Mastürbasyon yapmak doğal ama aşırıya kaçmanın, kendinizi gereksiz yere yormanın alemi yok. Merak etmeyin, kendini tatmin etmek kalıcı bir hasara yol açmaz. Ama bünyeyi zayıf düşürüp hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Sperm sayım düştü

32 yaşındayım, çocuğum olmuyor. Küçükken kabakulak geçirmişim, doktor “Çocuğun olmaz” dedi. Varikosel ameliyatı oldum. 2016’da sperm sayım 12 bindi. Ameliyattan sonra 10 bin oldu. Ne yapabilirim?

Kabakulak adı verilen ve tükürük bezlerinde görülen viral hastalık sadece ergenlik sonrası oluştuğunda bazen yumurtalara da sirayet ederek belirgin şişlik ve ağrı ile seyreden bir tablo ortaya çıkarabilir. Bu şişme sonucu yumurtanın etkilenerek sperm üretemez hale gelmesi sık görülen bir sorundur. Bu durumun çift taraflı olduğu hallerde ise kısırlık ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda varikosel ameliyatı fayda sağlamayacaktır. Sizde çıktığını söylediğiniz sayılar çift taraflı bir olay geçirmediğinizi düşündürüyor. Yapılan varikosel ameliyatı başarılı bir mikrocerrahi teknik ile yapılmadıysa sorun devam ediyor olabilir ve düzeltici bir mikrocerrahi önerilebilir.

Haberin Devamı

Çok mu yapıyorum?

23 yaşındayım. Bazen günde 3-4 sefer mastürbasyon yapıyorum. Çok mu zararlı?

Her şeyin fazlası zararlıdır. Günde 4 kere mastürbasyon yaparak gereksiz yere kendinizi ve sinir sisteminizi yoruyorsunuz. Beslenmeniz ve uykunuz da iyi değil ise bu bünyeyi zayıf düşürerek çeşitli hastalıklara karşı vücudunuzun savunmasını zaafiyete uğratabilir. Sık mastürbasyon kalıcı bir zarar vermeyeceğinden iradenizi kontrol edip günde biri geçmezseniz ve iyi beslenirseniz sorununuz kalmaz.

Hücreler ölüymüş

1 yıl önce sperm testi yaptırdım. Hücrelerin yüzde 90’ı ölüymüş. Yeni evlendim ve eşim çocuk istiyor. Baba olmak için ne yapmalıyım?

Sadece bir androloji departmanı olan ve bu konuda uzmanlaşmış laboratuvarların sperm analizlerine yorum yapmayı tercih ediyorum. Siz en iyisi bir üroloji- androloji uzmanına başvurarak muayene olun ve onun kılavuzluğunda gerekli tetkik ve tedavileri yaptırınız. Kendi kendinize yaptıracağınız tetkikler ve kulaktan dolma tedavilerle vakit kaybetmemenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder