Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bu hormon çok işe yarıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bu hormon çok işe yarıyor

Haberin Devamı

Erkeklerdeki seks hormonu sperm üretimini destekliyor, kas yapısını sağlamlaştırıyor. Aşırı sigara, içki içen, kötü beslenen ve aşırı şişman olanlarda bu hormon azalıyor. Kendinize iyi bakın cinsel hayatta sorun yaşamayın.

SORU: Testosteron hormonum düşük çıktı

21 yaşındayım ama vücudum gelişmiş değil, sakalım çıkmıyor. Cinsel organ ve koltuk altı dışında kıllanma yok. Boşalma konusunda da sorun yaşıyorum. Bunun için bazı tahliller yaptırdım ve testesteron hormonun az olduğu söylendi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Erkeklerdeki seks hormonu testosterondur; testosteron testislerde üretilerek kana salgılanır. Testosteronun en önemli etkileri:

1) Libido, cinsel istek ve agresiviteyi (saldırgan veya erkeksi tavır) sağlar.

2) Bazı organların büyümesini sağlar.

3) Proteinlerden kas, deri ve kemik yapımını sağlar.

4) Sperm üretimini destekler.

5) Erkekte idrar yolları ve üreme sistemlerinin dokularını destekler.

6) Prostaglandin mekanizması üzerinden prostat büyümesini denetlediği düşünülür. Erkeklerde ergenlik döneminde en yüksek seviyelerine yükselen testosteron hormonu sonra giderek azalır. Hastalıklar, ilaç kullanımı, psikolojik sorunlar, şişmanlık, aşırı spor, sigara kullanımı ve aşırı alkol alımı testosteron üretimini azaltan faktörlerdir.

Ayrıca fiziki aktivitenin az olması, beslenme bozukluğu, şeker hastalığı testosteron seviyelerini düşürür. Çalışmalar 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 20 kadarında testosteron hormon seviyelerinin normalin altına düştüğünü ortaya koymuştur.

40’lı yaşlar önem taşıyor

Andropoz deyimiyle erkeğin ilerleyen yaşlarındaki serbest testosteron hormon düzeylerindeki azalma ve bununla birlikte kanda SHBG (seks hormon bağlayan globulin) adlı proteinin artması anlaşılmalıdır. Bu proteine bağlanan testosteron aktif halden çıkar, kanda bulunsa da dokularda etkinliği yoktur. Bu hormon değişiklikleri sonucu 40’lı yaşların başlarında dahi cinsel arzuda azalma ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Çalışmalar her yıl testosteron düzeyinin yaklaşık her ilerleyen yılda yüzde 1 oranında azaldığını ortaya koymuştur. Erken yaşlarda iktidarsızlık sorunu yaşayanların yüzde 80’inde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara tiryakiliği, alkol kullanımı ve kolesterol gibi fiziksel sorunların soruna katkıda bulunduğu da bilinmektedir.

SORU: Şişlik inmedi...

17 yaşındayım. 7 ay önce testislerime aldığım darbe sonucu iki testisimde varikosel oluştu. Sperm sayım 10 milyon çıktı. Kısır kalma tehlikesi varmış. 1 ay önce ameliyat oldum. Testislerim şiş ve acıyor. Ne zaman düzelir, sayı artar mı?

CEVAP

Varikosel ergenlik yaşlarında sinsi olarak ortaya çıkarak zamanla insanı adım adım kısırlığa götürebilir. Varikosel çarpma ile ortaya çıkmaz ama ileri derecede varikosel sorunu olanlarda darbe sonucu kanama görülme ihtimali daha yüksektir. Başarı ile ve tercihen mikrocerrahi ile ehil ellerde yapılan, her hangi bir komplikasyon gelişmeyen varikosel ameliyatlarından sonra hastaların yüzde 80’den fazlasında sperm değerlerinde artış görülmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder