Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bu hormon çok işe yarıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bu hormon çok işe yarıyor

Erkeklerde testislerde üretilen testosteron yani erkeklik hormonunun, bazı organların büyümesini desteklemek, sperm üretimi arttırmak gibi görevleri var. Ergenlik yıllarında zirveye çıkan bu hormon yıllar içinde azalma gösteriyor

SORU: Penisim yamuk sorun olur mu? 19 yaşındayım. Penisim sola doğru yamuk çok belli olmasa da ben cinsel ilişkiye girerken rahatsız oluyorum. Sizce bir zararı var mı?

CEVAP: Penisin hafifçe eğri olması bir hastalık değildir, zararı yoktur, tedavi edilmesi gerekmez. Eğer eğrilik cinsel ilişki kurmanıza engel olacak kadar fazlaysa, giderek artıyorsa bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olmalısınız. Penisin fonksiyonunu engelleyen eğriliklerin cerrahi tedavisi mümkündür. Bazen sadece psikolojik nedenler ile de estetik bir müdahale ile penisteki eğriliğin düzeltilmesi de yararlı olabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: Testosteron hormonum azmış 23 yaşındayım. Sakalım hala çıkmadı. 2 aydır mastürbasyon yaparken boşalamıyorum. Bunun için bazı tahliller yaptırdım ve testesteron hormonun az olduğu söylendi. Ne yapacağım?

CEVAP: Erkeklerdeki seks hormonu testosterondur; testosteron testislerde üretilerek kana salgılanır. Testosteronun en önemli etkileri:

1) Libido, cinsel istek ve agresiviteyi (saldırgan veya erkeksi tavır) sağlar.

2) Bazı organların büyümesini sağlar.

3) Proteinlerden kas, deri ve kemik yapımını sağlar.

4) Sperm üretimini destekler.

5) Erkekte idrar yolları ve üreme sistemlerinin dokularını destekler.

6) Prostaglandin mekanizması üzerinden prostat büyümesini denetlediği düşünülmektedir.

Hormonal değişiklik sorun yaratıyor

Erkeklerde ergenlik döneminde en yüksek seviyelerine yükselen testosteron hormonu daha sonra giderek azalır. Hastalıklar, ilaç kullanımı, psikolojik sorunlar, şişmanlık, aşırı spor, sigara kullanımı ve aşırı alkol kullanımı testosteron üretimini azaltan faktörlerdir. Ayrıca fiziki aktivitenin çok az olması, beslenme bozukluğu, şeker hastalığı da testosteron hormon seviyelerini düşürür. Çalışmalar 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 20 kadarında testosteron hormon seviyelerinin normalin altına düştüğünü ortaya koymuştur. Andropoz deyimi ile erkeğin ilerleyen yaşlarındaki serbest testosteron hormon düzeylerindeki azalma ve bununla birlikte kanda SHBG (seks hormon bağlayan globulin) adlı proteinin artması anlaşılmalıdır. Bu proteine bağlanan testosteron aktif halden çıkar, kanda bulunsa da dokularda etkinliği yoktur. Bu hormon değişiklikleri sonucu 40’lı yaşların başlarında dahi cinsel arzuda azalma ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Çalışmalar her yıl testosteron hormonu düzeyinin yaklaşık olarak her ilerleyen yılda yüzde 1 oranında azalma gösterdiğini ortaya koymuştur. Fakat erken yaşlarda iktidarsızlık sorunu yaşayanların yüzde 80’inde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara tiryakiliği, alkol kullanımı ve kolesterol gibi fiziksel sorunların soruna katkıda bulunduğu da bilinmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder