Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bulantı ve ağrınız varsa doktora...
HABERİ PAYLAŞ

Bulantı ve ağrınız varsa doktora...

Ani gelişen kasık ya da testis ağrınız varsa, mide bulantısı yaşıyor ve kusuyorsanız vakit kaybetmeden hemen bir üroloji uzmanına başvurun. Çünkü testisiniz dönmüş olabilir. Acil olarak ilk 1-2 saat içinde müdahale edilmezse testis kaybedilebilir

SORU:

Testis dönmesi kalıcı hasara yol açar mı? 17 yaşındayım. Testisimdeki ağrıyla doktora gittim. Doktor bana testisimin döndüğü ve acilen ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ben ameliyat oldum ama testis dönmesi ne demek? Tek tedavisi ameliyat mıdır? Bir de kalıcı bir hasara yol açar mı?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Testis torsiyonu çok önemli bir testis hastalığıdır. Bu hastalıkta testislere kan taşıyan damarların bulunduğu spermatik kord kendi etrafında burulmakta, spermatik damarlar kan taşıyamamakta ve eğer bu durum erken bir zamanda düzeltilmezse testis nekroze (kangren) olmakta ve kaybedilmektedir. Torsiyon riski, puberte döneminde en fazladır. Ameliyat edilmemiş inmemiş testislerde de risk yüksektir. Genellikle ani gelişen testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma olur. Bazen de şikayetler yavaş gelişir ve bu durum tanıda gecikmelere neden olabilir. Tedavisi acilen, 1-2 saat içinde dönmenin düzeltilmesi olup bu genellikle ameliyat ile yapılabilir.

SORU: İlişkiye girince sonu hüsran oluyor 24 yaşındayım. Benim sorunum kızlarla ilişkiye giremem. Bakınca her şey güzel ama ilişkiye sıra gelince hüsrana uğruyorum. Sizce neden olabilir?

CEVAP

Bu durum evhamdan, yani ‘Başarılı olabilecek miyim?’ kuşkusunun yarattığı durumdan kaynaklanabilir, performans aksiyetesi de denilir. Kendi kendinize aşamazsanız psikolojik destek gerekecektir.

SORU: Hap kullanılır mı? 36 yaşındayım. Prezervatif kullanmayı sevmiyorum. Kadınların olduğu gibi erkeklerin kullanabileceği doğum kontrol hapı var mı?

CEVAP

Erkekteki ana seks hormonu olan testosteronu baz alan doğum kontrol hapları birkaç ay kullanıldığında erkeklerdeki sperm sayısını sıfıra düşürebilmektedir. Fakat bu hormonun yüksek seviyelerde alınmasının prostat kanseri başta olmak üzere çeşitli komplikasyonları tetikleyebileceği bilinmektedir.

Haberin Devamı

SORU: Eşimle ilişkiye girmek istemiyorum 26 yaşındayım ve 7 aylık evliyim. 4 aydır hiç zevk almıyorum. Ama eşimi çok seviyorum. Ben bu durumdan nasıl kurtulabilirim?

CEVAP

Cinsel istek, yani libidonun azalması bazı psikolojik ve fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Önce bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Özellikle bazı hormonal dengelerin değişmesi sonucu libido düşüklüğü ortaya çıkabilir ve bu durum detaylı tetkiklerle değerlendirilerek tedavi edilebilir. Fiziksel bir neden saptanamazsa profesyonel bir psikolojik yardım alınmalıdır. Dönemsel depresyonlardan başlayarak çeşitli psikolojik durumlar libidoyu olumsuz etkileyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder