Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Büyümesi iki şarta bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Büyümesi iki şarta bağlı

Prostat doğuştan itibaren tüm erkeklerde var. Belli yaştan sonra büyür. Büyüme saçlara ak düşmesi, derinin kırışması gibi doğaldır.

Zaten prostatın büyümesi de 2 şarta bağlı. Biri kişinin yaşlanması diğeri ise erkeklik hormonunun olması

Ameliyat olacağım

62 yaşındayım. Çok sık tuvalete gidiyor ve zorlanarak idrar yapıyorum. Doktor prostatım büyüdüğünü ve ameliyatı olmam gerektiğini söyledi. Birkaç türü varmış. Hangisini tavsiye edersiniz?

Prostat doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrar torbasının tam çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir. İdrar yollarının savunmasını yapar ve meniye katılan birtakım değişik salgılar üretir.

Haberin Devamı

Yani prostat belirli bir yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunur. Belli yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisiyle yavaş yavaş büyür. Bu büyüme fizyolojiktir, saçlara ak düşmesi ve derinin kırışması gibi yaşamın parçasıdır.

Prostatın büyümesi için 2 şart vardır:

1) İnsanın yaşlanması.

2) Erkeklik hormonunun olması: Yani kişinin prostat sorunu olabilmesi için erkekliğinin olması gerekir. Hadım edilmiş kişinin yani yumurtalıkları alınmış erkeğin prostat sorunu olmaz. Ameliyat kararı vermek için belirtilerin ne şiddette olduğu ve kişinin hayatını ne kadar etkilediği önemlidir.

60 yaşında birinde bunların bir kısmı var diyelim. Bu durum böbreklere, idrar yollarına zarar vermiyorsa yani iltihaba vs. neden olmuyorsa burada kişiye bağlı bir durum vardır. Kişinin sosyal ve çalışma hayatı değerlendirilir.

Mesela kişi çiftçi ise bu durumla daha kolay başa çıkar. Tarlada çalıştığı için istediğinde tuvalete gider. Bir şoförse ikide bir benzinci aramak zorunda kalır.

Herkesin prostatı büyür ama sadece bazıları ameliyat olmak zorundadır. Şikayeti olmayanları lüzumsuz yere ameliyat edersek daha mutsuz insanlar ortaya çıkar.

Tek testisim var

Sadece sol testisim var. Kısır olma ihtimalim var mı? Tek testisli olmak ileride sağlık problemlerine neden olur mu?

Tek testisli olmak kısırlık ya da erkeklik fonksiyonlarında bir sorun anlamına gelmez. Diğerinin yokluğunda genellikle hafif bir büyüme gösteren tek yumurta diğerinin de fonksiyonlarını üstlenir.

Haberin Devamı

Spermiyogram tetkiki ile kısırlık açısından daha anlamlı bir değerlendirme yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder