Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Büyümesi normal
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Doğuştan her erkekte olan prostat yıllarla büyür. Korkulacak bir şey yok. Çünkü bu durum saçların beyazlaması, cildin kırışması kadar normal. Prostat sorunu olanın erkeklik hormonu çalışıyor demektir. En önemli nokta yıllık kontrolleri aksatmamak.

SORU: Prostat neden büyür?

60 yaşındayım, emekliyim. Doktora gittim, bana “Prostatın büyümüş” dedi. Bu nasıl bir hastalık? Prostat neden büyür? Tedavisi var mıdır? Ameliyat olmam şart mıdır?

CEVAP

Prostat doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrar torbasının tam çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir; idrar yollarının savunmasını yapar ve meniye katılan birtakım değişik salgılar üretir. Yani prostat belirli bir yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan bir organdır. Belirli yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisi ile yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu büyüme tamamen fizyolojiktir, saçlara ak düşmesi, derinin kırışması gibi normal yaşamın bir parçasıdır. Prostatın büyümesi için iki şart vardır:

1-İnsanın yaşlanması

2-Erkeklik hormonunun olması: Yani kişinin prostat sorunu olabilmesi için erkekliğinin olması gerekir. Hadım edilmiş kişinin yani yumurtalıkları alınmış bir kişinin prostat sorunu olmaz.


Yaşam tarzına bakılıyor

Ameliyat kararı vermek için belirtilerin ne şiddette olduğu ve kişinin hayatını ne kadar etkilediği önemlidir. 60 yaşında birinde bunların bir kısmı var diyelim. Bu durum böbreklerine, idrar yollarına bir zarar vermiyorsa yani iltihaba vs. neden olmuyorsa burada kişiye bağlı bir durum vardır. Kişinin sosyal hayatı, çalışma hayatı değerlendirilir. Mesela kişi bir çiftçi ise bu tür durumlarla daha kolay başa çıkabilir.

Tarlada çalıştığı için istediği zaman tuvalete gider. Ama bu kişi bir hakim ya da bir holding yöneticisi ise mahkeme sırasında toplantı sırasında sık sık ara vermek zorunda kalacaktır. Bir şoförse ikide bir benzinci aramak zorunda kalacaktır. Ama bir emekli ise kalkıp isteği zaman tuvalete gidebilir. Herkesin prostatı büyür ama gerçekte sadece bazıları ameliyat olmak zorundadır. Gerçekten şikayetleri olmayan kişileri lüzumsuz yere ameliyat edersek daha mutsuz insanlar ortaya çıkar.

SORU: Tuvalete gittiğimde meni geliyor, neden?

26 yaşındayım. 5 yıl önce testislerime aldığım darbe sonucu çok acı çektim. Kullandığım ilaçlarla düzeldim. Şimdiki sorunum büyük tuvaleti yaparken sperme benzeyen meni geliyor. Bunun için doktora gittim ama teşhis konulamadı. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Büyük tuvalet yaparken meni ya da penisten sıvı gelmesi bir sorun belirtisi değildir. Bilhassa yeterli sıklıkta boşalmayan ve kabızlık sorunu olan kişilerde dışkı yaparken sert yapıdaki dışkının prostat ve meni keselerini sıvazlaması sonucu bu durum normal olarak gözükebilir, tek başına bir hastalığa delalet etmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder