Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Büyürken belirti verir
HABERİ PAYLAŞ

Büyürken belirti verir

Prostat belli bir yaştan sonra büyüyor ve erkeklerin en korkulu rüyası haline geliyor. Geceleri 2 kereden fazla tuvalet ihtiyacı için kalkıyorsanız, sık sık idrara çıkma isteği duyuyorsanız bir üroloğa başvurun, sizin de prostatınız büyümüş olabilir

SORU: Dokununca canım yanıyor, ne yapacağım?

20 yaşındayım. 5 yıl önce varikosel ameliyatı oldum. Operasyondan sonra sol testisim şişti ve geçmedi. Başka bir doktora gittim, eliyle kontrol etti, ultrason istedi. Testislerimin boyutları aynı çıktı. Sol testisimde hidrosel oluşmuş. Doktor “Ameliyat olman lazım” dedi. Hocam, bu sıvı bana zarar verir, kısırlığa neden olur mu? Sol testime dokunduğumda canım yanıyor, ameliyat olmalı mıyım? Varikosel ameliyatım başarılı olmuş mudur?

Haberin Devamı

CEVAP

Varikosel ameliyatı mikrocerrahi teknik ile ehil ellerde yapılması gereken önemli bir operasyondur. Sizin varikosel ameliyatınız yapılırken lenf kanallarınızın bağlanması sonucu lenfatik akım engellenmiş ve testisin zarları arasında sıvı fazlası birikerek ortaya hidrosel denilen durum çıkmış. Hidrosel oturup kalkarken rahatsızlık vereceği gibi yumurtanın kan dolaşımını ve ısısını da etkileyerek kısırlığa yol açabilir. Tabii kısırlığa karşı bir bir ameliyat sırasında kısırlığa yol açabilecek komplikasyon ile karşılaşmak hoş olmayan bir durum.

[[HAFTAYA]]

SORU: Prostatımın büyüdüğünü nasıl anlarım?

51 yaşındayım, prostatımın büyüdüğünden şüphe ediyorum. Herkesin prostatı büyüyor mu? Prostat büyümesinin benim hissedebileceğim belirtileri nelerdir?

CEVAP

Prostatı olan kişi aşağıdakilerden birkaçını hissedebilir: 1-Tam idrar yaptıktan sonra boşalamama hissi. 2-Sık sık idrara gitme. 3-İdrar yaparken kesik kesik yapma. 4-Sıkışık bir şekilde sık sık koşarak aciliyet hissi ile tuvalete gitme. 5-İdrar yaparken akımın çok ince olması. 6-İdrar yaparken ıkınarak işemek zorunda kalmak. 7-Geceleri 2 ya da daha fazla tuvalete kalkma ihtiyacı. 8-İnce ve ayak dibine doğru ileri atım yapamadan işemek. 9-İşeme sonrası damlamalar olması. 10-İdrar kaçırma. 11-Mesanenin dolarak şişmesi ve idrar yapamama sonrası şiş bir karınla hastaneye acil başvurmak zorunda kalmak.

Haberin Devamı

SORU: Sağ testisim yukarı çıktı, ne olacak?

26 yaşındayım, birkaç yıl önce sağ testisim yukarı çıkmıştı. Bazen yukarı çıkıyor, sonra iniyor. Dış görünüşten belirgin bir durum yok. Ciddi bir şey olabilir mi? Bir an önce doktora gidip bir önlem almam gerekir mi?

CEVAP

Bu kasık kanalı ağzınızın geniş yapısından veya testisi torbaya bağlı gubernakulum bağının uzunluğundan ortaya çıkabilir. Testis yukarıda uzun süre kalmıyor ve kolaylıkla torbaya indirilebiliyor ise bir sorun yaratmaz ve herhangi bir tedavi gerekmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder