Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Çiftler 4 kere deneyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Çiftler 4 kere deneyebilir

Çocuğu olmayan çiftler tüp bebekten önce hem daha ekonomik, hem daha pratik ve yan etkisi olmayan aşılama yöntemini 4 kez deneyebilir. Bu yöntem başarılı olmazsa tüp bebek yoluna gidil

SORU: Tüp bebekten başka şansımız yok mu?

36 yaşındayım. Eşim 30 yaşında ve onun bir sorunu yok. Çocuğumuz olmadığı için gittiğimiz bir doktor bize tüp bebek yaptırmamızı önerdi. Fakat tavsiye ile gittiğimiz bir diğeri benim sorunumun o kadar ağır olmadığını, sperm sayılarımın normal olup hareketin az olduğunu ve aşılama yaptırabileceğimizi söyledi. Sonra tüp bebek merkezine gittik, orada da “Tüp bebek yapacağız” dediler, kafamız karıştı. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP Eğer değerleriniz uygun ise hem daha ekonomik hem de daha pratik ve yan etkisi az olan aşılamayı öncelikle 4 kere deneyip sonra tüp bebek denemesine geçmenizi öneririm. Aşılama veya intrauterin inseminasyon adı verilen yöntemde erkeğin laboratuvarda meni vermesi sonucu en iyi sperm hücreleri seçilip bazı kimyasal maddeler ile hareketlilik arttırılır. Aynı şekilde kadının da yumurta sayı ve kalitesi ilaçlarla arttırıldıktan sonra aşılama işlemi bir kadın-doğum uzmanının muayenehanesinde yapılabilir. Anesteziye ihtiyaç olmadan erkeğin spermi bir çeşit enjektörle kadının rahmine bırakılır ve spermlerin yumurtayı döllemesi beklenir. Bu yöntem hem erkek hem de kadın kısırlığında kullanılır. Varikoseli olanların bu işlem öncesi tedavisi başarı şansını arttırır. Çeşitli ilaç tedavileri, mikrocerrahi veya endoskopik müdahaleler sonucu normal cinsel ilişki ile çocuk sahibi olamayan fakat yeterli düzelme sağlanan vakalarda rahimiçi aşılama yöntemi, özellikle PAF-IUI ilk seçilecek yardımcı üreme tekniğidir.

Her denemede yüzde 25 şans

Tüp bebek-mikroenjeksiyon yöntemlerine göre daha basit, ekonomik, komplikasyonsuz ve benzer başarı oranlarına sahip olan bu yöntemde eşin adet döneminde daha fazla yumurta üretmesi ilaçlarla sağlanır ve uygun zamanda erkek laboratuvarda sperm verir. Erkeğin verdiği spermlere uygun fizik ve kimyasal ortamlarda hareketlilik kazandırılır, dölleme yeteneğine sahip olabilecekler seçilerek uygun ortamda iletildikleri jinekolog tarafından rahim içine özel bir kanül ile enjekte edilir. Bu yöntemde her denemede yaklaşık yüzde 20-25 hamilelik şansı vardır (tamamen normal insanlarda adet dönemi başına hamilelik şansı yüzde 35’tir ). Bu kolay ve ekonomik yöntem, eşin takibi ve sperm hazırlama işlemlerinin doğru şekilde uygulanmasıyla 4 adet dönemi süresince denenmelidir.

Haberin Devamı

Son çare...

Bu yöntemden sonuç alamayan veya bu yönteme uygun spermiogram değerlerine sahip olmayan erkekler için son çare bir tüp bebek yöntemi olan ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection) uygulanmasıdır. Mikroenjeksiyon adı da verilen bu pahalı ve zor yöntem tüm sakıncalarına rağmen eskiden çocuk sahibi olamayacağı düşünülen ama testislerinde çok az sayıda da olsa spermi olan erkekler için bir şans doğmasını sağlamıştır. Son zamanlarda hiç sperm hücresi olmayan erkekler için de kopyalama ve diğer hücrelerden döl hücresi elde etme gibi ümit vaat eden çalışmalar yapılmaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder