Cinsel istek azalabilir ama...

13 Ocak 2014, Pazartesi 05:00
AA

Normalde kasık fıtığı ameliyatlarından sonra erkeklerde iktidarsızlık görülmez. Ama ameliyat sırasında testis damarları zarar görmüşse ya da testis fonksiyonunu kaybettiyse erkeklik hormonu üretimi düşer ve cinsel istekte azalma olur

SORU: Varikosel ameliyatı oldum, testisimde ağrı var 18 yaşındayım. 6 ay önce varikoselden ameliyat oldum. Damarlar elime geliyor. Ağrılarım hiç geçmedi. Bir de testisim küçülmüş gibi geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Varikosel ameliyatı sonrası testisin boyutlarının küçülmesi normal bir durum değildir. Eğer size öyle gelmiyorsa, gerçekten de testis küçülmüş yani tıbbi bir deyim ile atrofik hale gelmiş ise bu muhtemelen atardamarın ameliyatta hasar gördüğünü ve bu testisin tamamen görev yapamaz hale geldiğini düşündürür. Bu durumu netleştirmek için sizi ameliyat eden hekime kontrole gitmenizi öneririm.

[[HAFTAYA]]

SORU: İktidarsızlık yapar mı? 57 yaşındayım ve 3 ay önce kasık fıtığı ameliyatı oldum. O zamana kadar hiçbir sorunum yokken ameliyattan sonra iktidarsızlık sorunum başladı. Bunun tetikleyen önemli ve devam eden sorunum ya da hastalığım yok. Bu duruma çok üzülüyorum ve kimseyle paylaşamıyorum. Lütfen derdime bir çare bulur musunuz?

CEVAP: Kasık fıtığı ameliyatı normalde iktidarsızlığa neden olmaz. Sadece fıtık ameliyatında testis damarları zarar görürse ve testis dumura uğrarsa erkeklik hormonu üretimi düşer, cinsel istek ve güç azalır. Ama bu çok nadir bir durumdur. Geçirdiğiniz ameliyattan, fiziki ve psikolojik etkilenmeden dolayı bu sorunun ortaya çıkmış olması daha büyük bir ihtimal. Birkaç ay içinde durum kendiliğinden düzelmezse bir üroloji uzmanı size yardımcı olacaktır.

SORU: Babam nasıl tedavi olmalı? 64 yaşındaki babamın muayene olduğu doktorlardan birisi “Acil ameliyat”, diğeri ise “Ameliyatlık değil” dedi. Sonuçları size yazıyorum. Acaba babama nasıl bir ameliyat ve tedavi uygulanmalı?

CEVAP: Eğer çocuk sahibi olmak isteyen veya ileride bunu isteyebilecek bir erkekte varikosel el ile yapılan muayenede saptanırsa mutlaka bir androloji laboratuvarında spermiyogram tetkiki yapılmalıdır. Sonuçlarda herhangi bir bozukluk varsa veya alt değerlere çok yaklaşılmış ise varikosel için mikrocerrahi ameliyat uygundur. Değerler normal sınırlar içinde olsa dahi varikoselin zaman içinde belirginleşecek etkisi göz önünde bulundurularak en az yılda 1 defa androloji laboratuvarında spermiogram yapılarak durum takip edilmeli, değerlerde kötüye gidiş varsa mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapılmalıdır. Hiçbir şekilde ileride çocuk sahibi olması kesinlikle gerekmeyecek ve ağrı şikayeti de olmayan ileri yaşlardaki kişilerde varikoselin ameliyat edilmesi tamamen gereksizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...