Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Cinsel yaşamı etkilemez
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel yaşamı etkilemez

Erkekte sperm kanallarının bağlanmasına vasektomi denir ve lokal anesteziyle spermin geçtiği kanallar bağlanır. Bu durum cinselliği etkilemez. Ama tekrar çocuk isterseniz mikrocerrahi tekniğin uygulanması gerekir. Bu yüzden yeteri kadar çocuğu olanlara önerilir.

SORU: Riski çok fazla mı?

Prostat ameliyatı olacağım. Yazılarınızı okudum. Birkaç türlü yapıldığını öğrendim. Bu ameliyatların riski nedir? Herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Bu ameliyatlar belirli oranlarda komplikasyonları olan ameliyatlardır. Ama genelde kapalı prostat ameliyatının komplikasyonları açık prostat ameliyatına göre çok daha düşüktür. Günümüzde kapalı, açık prostat ameliyatları, prostat kanseri ameliyatları olsun emin ellerde yapılmaktadır ve risksizdir. Ölüm riski yüzde 1’in altına indirilmiştir. Bu ameliyat sırası ve sorasındaki 3 aylık dönem için geçerlidir.

Haberin Devamı

SORU: Ya kısır olursam...

20 yaşındayım. Sağ yumurtalığım su toplamış, ameliyat şartmış. Kısır olur muyum?

CEVAP

Testisi çevreleyen zarlar arasında normalde birkaç cc olan sıvının artmasına hidrosel denir. Bu sıvı sadece az bir miktar artabileceği gibi zamanla yüzlerce cc’ye çıkarak önemli bir sorun haline gelebilir. Testislerde iltihap, çarpma gibi etkenler, varikosel veya fıtık ameliyatlarında lenf kanallarını bağlanması gibi komplikasyonlarla hidrosel oluşabilir. Zarlardan salgılanan ve emilen sızı dengesinin kalıcı olarak bozulması ile yaşlılıkta veya çocuklukta da hidrosel görülebilir.

Testis kanserleri de ilk belirti olarak hidroselle ortaya çıkabileceğinden üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Hidrosel estetik bozukluk, ağrı yapabileceği gibi testis ısısını artırarak kısırlık nedeni olabilir. Testisin damarlarına baskı yaparak kanlanmasını engelleyebilir, bu durumda organ küçülerek görevlerini yapamaz hale gelir. Tedavisi cerrahidir ama ancak sert ve büyük hidroseller ameliyat edilmelidir.

Testisin etrafındaki bu zarların ameliyatla ortadan kaldırılması epididim denilen ve ince sperm kanallarından oluşan organın korumasını ortadan kaldıracağından sperm geçişinin engellenmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

SORU: Çocuk istersem

3 çocuk babasıyım. Vasektomi diye bir yöntem duydum. Acaba bu nedir? 5 yıl sonra yeniden çocuk istersem bu durum sorun yaratır mı?

CEVAP

Vasektomi, erkekte sperm kanallarının bağlanmasına verilen addır. Erkekte lokal anesteziyle spermin geçtiği kanalların kesilmesi veya bağlanması işlemidir. Ancak erkeklik gücünde ya da cinsel ilişkide herhangi bir azalmaya veya değişmeye neden olmaz.

Her yıl Amerika’da yüzbinlerce kişinin tercih ettiği vasektomi yöntemini ilk Çinlilerin geliştirdiği, şimdi tüm dünyada tercih edilen ve hasta açısından çok basit olan bistürisiz teknik ile uygulamaktayım.

Bu tekniğin uygulandığı kişiler tekrar çocuk sahibi olmak istedikleri taktirde ancak mikrocerrahi teknik kullanımı ile başarı sağlanabilmektedir.

Bu nedenle sadece yeterli sayıda çocuk sahibi kişilere önerilen bir yöntemdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder