Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Cinsel yaşamı etkilemez
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel yaşamı etkilemez

Erkeklerde belli yaştan sonra sorun yaratmaya başlayan prostat ameliyatları ister açık, ister kapalı ister lazer yöntemiyle yapılsın iktidarsızlığa yol açmaz. Bu operasyonların kişilerin cinsel yaşamına etkisi olmaz...

SORU: Her prostat ameliyat sertleşme sorunu yaratır mı?

54 yaşındayım. Sertleşme nedenleri arasında prostat ameliyatını da sayıyorsunuz. Ameliyattan ameliyata fark ediyor mu? Yoksa hastalığın gidişatı ile ilgili mi?

CEVAP: Dokuda kanser durumu yoksa çoğunlukla kapalı ameliyat, gerektiğinde de açık ameliyatla tedavi uygulanır. Tabii bir de son yıllarda gelişen lazer teknolojilerini sıklıkla kullanmaktayız. Kapalı ameliyatlar genellikle 90 gramın altındaki prostatlarda tercih edilir. Kapalı ameliyat cerrah bu konuya yatkın ve bu konuda uzmanlaşmışsa açık ameliyat kadar iyidir, başarısı eşittir ve hasta çok daha az süre hastahanede kalarak çok daha az rahatsızlık çeker. Prostat 100 gramın üzerinde büyürse veya ek bazı başka sorunlar olur ise açık ameliyatı tercih edebiliriz. Prostat ameliyatında prostat kanseri ameliyatından farklı olarak tüm prostat alınmaz; prostatı bir portakal olarak düşünün. Prostat büyümesi tıpkı portakaldaki sulu iç dokunun şişmesi ile oluşur ve idrar yolunu çevreleyip sıkıştıran prostatın sadece bu kısmı çıkartılır. Kanser ise genellikle kabuk kısmında olur ve kanser ameliyatında kabuk kısmı ile birlikte beraber tüm organ, mesanenin boyun kısmı ve meni keseleri çıkarılır.

Haberin Devamı

Cinsel ilişkide sorun olmuyor

Prostat büyümesinde yapılan açık-kapalı veya lazer ameliyatı iktidarsızlık sebebi değildir. Cinsel ilişki bu ameliyatlardan sonra normal şekilde gerçekleşir fakat meni dışarı atılmaz, idrar kesesine doğru geri boşalır ve daha sonra idrarla birlikte vücuttan çıkar. Prostatın kanserine yönelik ameliyatlarda ise 2 ayrı teknik uygulanır. Sadece kanser durumunun izin verdiği ve cerrahın deneyimli olduğu hallerde sinir koruyucu teknik uygulanarak hastanın cinsel faaliyetinin ameliyat sonrası devamı sağlanabilir. Sinirlerin korunamadığı hallerde ise ameliyat sonrası ek tedaviler ile birçok hastanın cinsel yaşamını sürdürebilmesini sağlıyabiliyoruz.

Haberin Devamı

SORU: Aldığım darbe yüzünden mi?

17 yaşlarındayken penisime aldığım darbeden dolayı bir süre morarma oldu. 25 yaşındayım. Sertleşme ve erken boşalma sorunum var. Kendimi çok kötü hissediyorum. Tedavisi mümkün mü?

CEVAP: Aldığınız darbeden dolayı ileri derecede morarma olduysa bu penisin kan ile dolan iç kılıflarında bir yaralanma olma ihtimalini akla getirebilir ve bu durum sertleşme bozukluğuna neden olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Baba olabilir miyim?

26 yaşındayım. Boşalırken fışkırma olmuyor. Yakında evleneceğim için bu beni çok korkutuyor. Bu sorun çocuk sahibi olmama engel olur mu?

CEVAP: Meninin boşalma anında dışarıya akması yeterlidir. Fışkırma tarzında gelip gelmemesinin çocuk olmasıyla ilgisi yoktur. Bu basınç farkından meydana gelen, tamamen boşalma sırasında meninin birikmiş olduğu idrar yolunun arka kısmını çevreleyen kasların kasılma şiddetine ve senkron kasılmasına bağlı fizyolojik bir durumdur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder