Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Çocuk için önlem alın
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk için önlem alın

Bir testiste tümör varsa ameliyat gerekir. Testisin biri alınsa bile çocuk sahibi olabilirsiniz. Bu konuda önlem almak isteyenler spermlerini dondurarak ileride kullanılmak üzere saklanmasını sağlayabilirler.

6 aydır ağrı geçmiyor

22 yaşındayım. Top oynarken bir arkadaşımla çarpıştım. Sol yumurtamın üst tarafı ezilmiş. 6 ay oldu ama ağrıyor. Şimdi de sperm sayısı azaldı, suyu arttı. Ne yapmam gerekiyor?

Menideki sperme ait değişiklikleri göz ile görebilmek ve bu durumdan çeşitli neticeler çıkartmak çok yanıltıcı bir durumdur. Bu şekilde herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Androloji konusunda çalışan bölümü olan bir laboratuvarda spermiyogram tahlili yaptırmalısınız.

Haberin Devamı

Çocuğum olur mu?

30 yaşındayım. Sol testisimde bir kitle tespit edildi. Tahlillerimi gönderiyorum. Yine de ameliyat gerekli mi? Baba olur muyum?

Testisinizde bir tümör saptandıysa mutlaka ameliyat gerekecektir. Bu operasyonda önce yumurtanızdan bir parça alınarak ameliyat sürerken incelenir. Duruma göre gerekirse organ alınabilir. Tek testis ile çocuk sahibi olmak mümkündür. Arzu ederseniz önlem olarak spermlerinizin dondurularak depolanmasını sağlayabilirsiniz. Testis kanseri sonrası kısırlık tek testisli kalmaktan değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin mevcut testiste de sperm üretimini bozmasından kaynaklanmaktadır.

Şeker yüzünden mi?

45 yaşındayım. Şeker hastasıyım. Diyabet sertleşme sorununa nasıl yol açıyor?

Damar ve sinirler üzerine olan zararlı etkisi sertleşme bozukluğu riskini artırıyor. Şeker hastalarının yarısı hayatlarının bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşıyor. 60 yaş üzeri şeker hastalarında kalıcı sertleşme bozukluğu görülme oranı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı sertleşme bozukluğu riskini daha da artırıyor. Bunun yanında şeker hastalığı sinir sisteminde kalıcı hasara yol açabiliyor. Hastalar tarafından ayak altlarında yanma, uyuşukluk ve karıncalanma olarak hissedilen bu durum, penise giden sinirlerde de hasara yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Son dönemde ‘Sertleşmem olmuyor’ diye başvuran hastalara açlık kan şekeri düzeyi kontrolü yapılması tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder