Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Dar çamaşır sorun yaratır
HABERİ PAYLAŞ

Dar çamaşır sorun yaratır

Haberin Devamı

Pek çok erkeğin tercih ettiği dar iç çamaşırları yumurtaların gereğinden fazla ısınmasına neden olabilir. Bu artan ısı da yumurtaların sperm hücresi yapma fonksiyonunu olumsuz etkileyerek döllenme gücünü azaltabilir...

SORU: Kısırlığa yol açar mı?

18 yaşındayım. Genç erkeklerin giydiği dar boxer’lar kısırlığa yol açıyor mu?

CEVAP

Dar iç çamaşırları, sıcak ortamlarda vücuttan uzaklaşarak vücuttan daha düşük olan ısı derecesini koruyan yumurtaların bu faaliyetini engeller. Böylelikle gereğinden fazla ısınmalara neden olurlar. Artan ısı yumurtaların sperm hücresi yapma fonksiyonunu olumsuz etkileyerek dölleme gücünü azaltıcı rol oynar.

SORU: İğne yapıyorum

Ereksiyonu 10 senedir haftada 2 kez penise enjeksiyon yöntemiyle sağlıyorum. Bu durum sağlığımda problem yaratır mmı? PPeennisee eennjeekktee eeddileenn sıvınnınn vüücuuttaann nnaasıl aatılıyoor?

CEVAP

Penisin kan ile dolan dokusunun içine yaptığınız enjeksiyon sonucu ilaç kana karışarak penisten uzaklaşmakta ve diğer tüm ilaçlar gibi karaciğer ve böbrekler tarafından vücuttan temizlenir. Bu tedavinin uzun dönem etkileri bilinmemektedir. Bazı kişilerde sertleşmeyi sağlayan dokunun yapısında bozulma görüldüğü bilinmektedir.

SORU: Ameliyat olayım mı?

29 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. Sol varikosel nedeniyle 6 ayda bir sperm testi yaptırıyorum. Doktorlar sonuca “Normal” diyor. Çocuğum yok, eşim de tedavi görüyor. Ameliyat olmamı önerir misiniz? Ne yapmam lazım?

CEVAP

Varikoseli olup da ileride çocuk sahibi olmak isteyenlerde sonuçlar normal sınırlarda olsa dahi giderek bozulma gösteriyorsa veya DFI (DNA parçalanma oranı) testinde sorun var ise, mikrocerrahi varikosel ameliyatı düşünülmelidir.

SORU: Sol tarafta şişlik var

60 yaşındayım. Sol yumurtalığım olduğu tarafta çok büyük şişlik var. İçi su dolu. Varikosel mi yoksa hidrosel mi? Kesin tedavisi ameliyat mı?

CEVAP

Torbanızdaki şişlik yumuşak kıvamdaysa, sesler ve hareketlilik gözlemleniyorsa muhtemelen fıtık olabilir. Kasık fıtığında bazen bağırsaklar torbaya kadar inerek bu durumu ortaya çıkarabilir. Eğer bağırsaklar kendi etraflarında dönerlerse tehlikeli bir tablo ortaya çıkar, acil ameliyat gerekir. Bir genel cerrahi uzmanı ile en kısa zamanda görüşmenizi öneririm.

SORU: Tek testisliyim

Tek testisim var. Kısır olur muyum?

CEVAP

Tek testisli olmak kısırlık ya da erkeklik fonksiyonlarında sorun anlamına gelmez. Diğerinin yokluğunda genellikle hafifi bir büyüme gösteren tek yumurta diğerinin de fonksiyonlarını üstlenir. Spermiyogram tetkiki ile kısırlık açısından daha anlamlı bir değerlendirme yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder