Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Diğeri görevi üstlenir
HABERİ PAYLAŞ

Diğeri görevi üstlenir

Haberin Devamı

Tek testisli olmak dünyanın sonu değil. Bu durum kısır olacağınız ya da erkeklik fonksiyonlarınızda sorun yaşayacağınız anlamına gelmez. Böyle durumlarda diğer testis biraz büyür ve olmayanın görevini de üstlenir.

SORU: Sık idrara çıkıyorum

29 yaşındayım. Yarım saatte bir idrara çıkıyorum. Bu yaşta prostat olmam sanırım. Hastalık mı? Doktora gitmem gerekir mi?

CEVAP

Sık idrar yapmanız idrar yollarını ilgilendiren veya ilgilendirmeyen birçok farklı durumdan ortaya çıkabilir. Birkaç farklı örnek vermek gerekirse; şeker hastalığı, idrar yolu iltihapları, ayaklarınız üşütmeniz sonrası mesane cidarınızda ödem olması, psikolojik sorunlar, mesane küçüklüğü, prostat büyümesi gibi birbirinden çok farklı durumlar sık idrara çıkmaya neden olabilir. En kısa zamanda bir doktora gitmenizi ve idrar tahlili başta olmak üzere gereken tetkikleri yaptırmanız uygundur.

SORU: Kısır olur muyum?

28 yaşındayım. Tek testisliyim, sadece sol testisim var. Kısır olma ihtimalim var mı? Tek testisli olmak ileride sağlık problemlerine neden olur mu?

CEVAP

Tek testisli olmak kısırlık ya da erkeklik fonksiyonlarında bir sorun anlamına gelmez. Diğerinin yokluğunda genellikle hafifi bir büyüme gösteren tek yumurta diğerinin de fonksiyonlarını üstlenir. Spermiyogram tetkiki ile kısırlık açısından daha anlamlı bir değerlendirme yapılabilir.

SORU: İstek duymuyorum

2 yıllık evliyim, cinsel sorunum yoktu. Birkaç gün önce yabancı bir kadınla korunmasız olarak ilişkiye girdim. Şimdi eşime karşı hiçbir tepki duymuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Tamamen psikolojik bir durum olduğu anlatımınızdan belli. Muhtemelen mikrop kapmış olmaktan ve bunu eşinize bulaştırmaktan korkuyorsunuz. Bu hatayı tekrar yapmayın, 15 gün kadar eşinizle prezervatif kullanarak beraber olun. Bu sürenin sonunda bir üroloji uzmanına başvurmanız sizi rahatlatacaktır.

SORU: Baba olabilir miyim?

32 yaşındayım. Sol testisimde bir kitle tespit edildi. Tahlilleri gönderiyorum. Doktorum normal olduğunu söyledi. Yine de ameliyat gerekli midir? Bir testisimin alınması çocuk sahibi olmama engel olur mu?

CEVAP

Testisinizde bir tümör saptandıysa mutlaka ameliyat şarttır. Bu operasyonda önce yumurtanızdan bir parça alınarak ameliyat sürerken incelenmesi yapılacak ve duruma göre gerekirse organın alınması gerekebilir. Tek testis ile çocuk sahibi olmak mümkündür. Arzu ederseniz bu konuda tetkik yaptırabilir hatta önlem olarak spermleri dondurularak depolanmasını da sağlayabilirsiniz. Testis kanseri sonrası kısırlık tek testisli kalmaktan değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin mevcut testiste de sperm üretimini bozmasından kaynaklanmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder