Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Doğru sonuç almak için...
HABERİ PAYLAŞ

Doğru sonuç almak için...

Haberin Devamı

Erkeklerde sperm sayısını ölçmek için yapılan spermiyogram testi Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hazırlık, alım ve değerlendirme kurallarına göre üstelik elle yapılır. Makineyle yapılan doğru sonucu vermez. Bunun için de özel eğitimli uzmanlar gerekir.

SORU: Varikosel ameliyat olmalıymışım

21 yaşındayım. Size tetkiklerimi gönderiyorum. Doktorum bana sol tarafta varikosel olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Bana fikrinizi söyler misiniz?

CEVAP

Varikoselde esas sorun testis içi mikrosirkülasyonun yani organ içindeki kan dolaşımının etkilenmesidir. Varikoseliniz hakkında yorum yapabilmem için güvendiğim bir laboratuvarda tetkikinizi yaptırmam ve bizzat muayene etmem gerekli. Varikosel teşhisinde dopler ultrason anlamlı ve tek başına yeterli bir teşhis yöntemi değildir.

SORU: Acaba benim çocuğum olur mu?

Doktora gittim ve yumurtalarımdaki kitle nedeniyle muayene oldum. Bu kitlenin evlilerde olan rahatsızlık olduğunu söyledi. Bugüne kadar cinsel birliktelik yaşamadım. Benden spermiyogram tahlili istedi. Tahlil sonuçlarımı yolluyorum. Bana “Çocuğunun olma ihtimali yüzde 20” denildi. Ama bir ilaç tedavisine başlamadı. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

CEVAP

Tarifinizden sizde saptanan sorunun ne olduğunu anlayamadım. Evlilere özel böyle bir rahatsızlıktan da haberdar değilim. Sonuçlarını verdiğiniz spermiyogram benim yorumlayabileceğim formatta değil. Spermiyogram makine ile değil, sadece özel eğitim görmüş personelin Dünya Sağlık Örgütü normlarına göre hazırlık, alım ve değerlendirmesini yaptığı özel bir tetkiktir. Bu normlar dışında yapılan spermiyogramlar bilimsel açıdan değerlendirilemez.

SORU: Erken boşalmayı engelleyen iğneler vardı

Yıllar önce Amerika’ya gittiğimde erken boşalmayı engelleyen ve performansı artıran iğnelerden almıştım. Penise damara dokundurmadan iğneler yaparak tedavi gördüm ve memnun kaldım. Acaba bu iğnelerden Türkiye’de bulabilir miyim?

CEVAP

Penise yapılan bazı enjeksiyonlar ile sertleşme sağlamak mümkündür ve bunlar tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ama erken boşalmanın bu şekilde bir tedavisi yoktur. Penise yapılan iğnelerin zaman içinde zararlı etkileri (penis eğriliği, ağrılı ereksiyon, sertliği sağlayan dokuda bozulma) görülebildiğinden tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Sorununuza yan etkisi ve zaman içinde yaratacağı olumsuzluklar olmayan yöntemler ile çözüm aramanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder