Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Doktoru yanıltmasın
HABERİ PAYLAŞ

Doktoru yanıltmasın

Haberin Devamı

Sperm testi özel eğitimli kişiler tarafından yapılmalı. Bu konuda uzman laboratuvarlarda spremiyogram yaptırırsanız güvenilir olur. Yoksa ortaya çıkan sonuçlar teşhis koyacak doktoru yanıltabilir.

SORU: Prostatım mı büyüdü?

64 yaşındayım, bir süredir idrara çıkarken zorluk çekiyorum. Bazı geceler çok sık tuvalete kalkıyorum. Sanırım prostatla ilgili bir sorun var. Prostatı olan biri ne hisseder?

CEVAP

1-Tam idrar yaptıktan sonra boşalamama hissi.

2-Sık sık idrara gitme.

3-İdrar yaparken kesik kesik yapma.

4-Sıkışık bir şekilde ve sık sık koşarak aciliyet hissi ile tuvalete gitme.

5-İdrar yaparken akımın çok ince olması.

6-İdrar yaparken ıkınmak zorunda kalmak.

7-Geceleri 2 yada daha fazla tuvalete kalkma ihtiyacı.

8-İnce ve ayak dibine doğru ileri atım yapamadan işemek.

9-İşeme sonrası damlamalar olması.

10-İdrar kaçırma.

11-Mesanenin dolarak şişmesi ve idrar yapamama sonrası şiş bir karınla hastaneye koşturmak. Prostatı olan insanların bazılarının ya da bir kısmının yaşadığı belirtilerdir.

SORU: Her ürolog yapar mı?

Birkaç ay önce doktordan varikoselim olduğunu öğrendim. İki kez sperm testi yaptırdım, sonuçları yazıyorum. İki tahlil arasında bu kadar farklılık olması normal mi? Varikosel ameliyatının ciddiyet derecesi nedir? Her üroloji uzmanı bu ameliyat kolaylıkla yapar mı?

CEVAP

Spermiyogram özel eğitimli uzmanlar tarafından sadece androloji departmanı olan laboratuvarlar tarafından yapıldığında değerlendirilmesi gereken önemli bir tetkiktir. Ben sadece bu kriterlere uyan laboratuvarlarda yapılan tetkiklere yorum yapıyorum. Varikosel ameliyatının başarılı olması, komplikasyonlar çıkmaması için yaklaşık 20 yıldır 3000’den fazla vakayı mikrocerrahi teknik ile gerçekleştirdim. Bu yöntem tüm dünyada seçkin yöntem olarak günümüzde tercih edilmektedir.

Düzeltmek mümkün ama...

Görev yaptığım İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Üroloji Kliniği’nde başarı ile yapılan bu ameliyat uzman ellerde yapıldığı taktirde yüzde 99’un üzerinde teknik başarı, yüzde 0’a yakın komplikasyon oranı ile doğru seçilen hastaların yüzde 80’den fazlasına faydalı olmaktadır.

Diğer ameliyat tekniklerini önermiyor ve bu ameliyatı basit görüp uzman olmayan ellerde yaptırmanızı önermiyorum. Başarısız yapılan ameliyatları mikrocerrahi ile düzeltmek mümkündür. Ama ameliyatın ilk seferde başarı ile yapılması tabii ki tercih edilmelidir.

SORU: Boyu beni üzüyor

23 yaşındayım. Penisim 8 santim. Bu durumu sorun ediyorum. Acaba kısalığın ölçüsü nedir?

CEVAP

Erişkin hastalarda sertleşmemiş peniste, penis başından gerilerek yapılan ölçümün sonucu 9 santimden kısaysa penis boyu anormal olarak kabul edilir. Yeni doğan bebeklerde aynı şekilde yapılan ölçüm 2 santimden kısaysa yine sorun var demektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder