Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Düşükse çaresi var
HABERİ PAYLAŞ

Düşükse çaresi var

Kanda yapılan tahliller sonucu testosteron seviyesi düşük olanlara tedavi uygulanıyor. Cilde sürülen jel yardımıyla sorun çözülüyor. Ama testosteron seviyesi normalse ve hormon verilirse işte o zaman ciddi yan etkiler görülüyor.

Testesteron eksikmiş

60 yaşındayım, ereksiyon problemi yaşıyordum. Bu duruma çok üzülüyorum. Doktora başvurup test yaptırdım. Doktorum “Testosteron eksikliği var, tedavi şart” dedi. Acaba tedavi nasıl uygulanıyor? Yan etkileri var mı?

Günlük testosteron seviyelerinin kanda sabah saatlerindeki yüksek haline uyum sağladığından testosteron tedavisinin en tercih edilen yöntemi sabahları cilt üzerine uygulan jel formudur. Cilde sürülen testosteron içeren jel hızla emilerek testosteron kana karışabilir. Sentetik testosteron türevleri ise karaciğere olan toksik etkileri nedeniyle tercih edilmez.

Haberin Devamı

İşte riskleri: Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin düşük olanlara önerilmelidir. Normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir.

Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

Sayım çok düşükmüş

2 senelik evliyim ve 30 yaşındayım. Sperm tahlili yaptırdım. İleri atım çok düşük olduğu için çocuğum olmuyor. İlaç verdiler, 2 ay içtim ama sonuç alamadım. Ne yapayım?

Sperm hücrelerinin hareketlilik oranlarında veya ileri hareket etme hızlarındaki düşüklük erkeklerdeki kısırlık nedenlerinden biridir. Bu durum varikosel nedeni ile ortaya çıkar ise tercihen mikrocerrahi ameliyat ile düzelme sağlanabilir. Varikosel mevcut değilse, spermlerin hareketliliğini artırdığı bilimsel olarak ortaya konulmuş ilaç veya bitki mevcut değildir.

Sperm sayı ve hareketliliğini artırmak için halk arasında kullanılan bitki veya aktardan temin edilen maddelerin sperm sayısı ve hareketliliğini artırma konusunda etkileri yoktur. Hatta fazla kullanılmaları karaciğer bozulukluğuna neden olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder