Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Düşükse tedavi uygulanır
HABERİ PAYLAŞ

Düşükse tedavi uygulanır

Haberin Devamı

Kanda yapılan tahliller sonucu testosteron yani erkeklik hormonu seviyesi düşük olanlara tedavi uygulanıyor. Cilde sürülen jel yardımıyla sorun çözülüyor. Ama testosteron seviyesi normalse ve ekstra hormon verilirse işte o zaman ciddi yan etkiler görülebiliyor.

SORU: İltihaplandı sonra da küçüldü

25 yaşındayım, yakında evleneceğim. Sorunum sol yumurtalığımın sağdakinden küçük olması. Kısır mıyım? 1 yıl önce sol yumurtalığımda iltihap oldu. Tedavi oldum ama yumurtalık küçüldü.

CEVAP

Bir testisinizin iltihap sonrası dumura uğraması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Çocuk olmasını sağlayan sperm hücreleri ve erkeklik hormonları her iki testiste de üretildiğinden sadece birinin kaybı normal fonksiyonları ortadan kaldırmaz. Bu durumda geride kalan testis biraz daha büyüyerek kaybedilen organın fonksiyonlarını da kısmen devralır.

SORU: Testosteron eksikmiş

61 yaşındayım, ereksiyon problemi yaşıyorum. Bu duruma çok üzülüyorum. Doktora başvurup test yaptırdım. Doktorum “Testosteron eksikliği var, tedavi şart” dedi. Bu tedavi nasıl uygulanıyor?

CEVAP

Tedavi nasıl yapılıyor? Günlük testosteron seviyelerinin kanda sabah saatlerindeki yüksek haline uyum sağladığından testosteron tedavisinin günümüzde en tercih edilen yöntemi sabahları cilt üzerine uygulan jel formudur.

Cilde sürülen testosteron içeren jel hızla emilerek testosteron kana karışabilmektedir. Ağızdan alınan testosteronun büyük kısmının aktivitesini kaybetmesi nedeniyle fazla faydası görülmemektedir. Sentetik testosteron türevleri ise karaciğere olan toksik etkileri nedeni ile tercih edilmemektedir.

Yarardan çok zarar verir

Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir, normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar.

Başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

SORU: Neden sıvı geliyor?

23 yaşındayım. Kızlarla yakınlaşınca cinsel organımdan sıvı geliyor. Kız arkadaşımla yan yana geldiğimizde ya da telefonla konuştuğumuzda bu sıvı 1- 2 damla halinde de olsa hemen geliyor. Bu hastalık işareti mi?

CEVAP

Bu salgı bezlerinden kaynaklanan kayganlaştırıcı bir salgıdır, tıpkı tükürük gibi. Tamamen normal, herhangi bir tedavi gerekmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder