Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ergenlik çağında başlar
HABERİ PAYLAŞ

Ergenlik çağında başlar

Erkeklerin yüzde 15’inde ve kısırlık nedeniyle başvuranların yüzde 40’ında varikosel yani testis damarlarında genişleme bulunuyor. Ergenlik çağında bağlayan varikosel zamanla testislerde ısı artışı yaparak sperm üretimini bozuyor. Tedavisi var, panik yapmayın

SORU: Baş ağrım daha çok arttı 44 yaşındayım. Bir süredir sertleşme sorun yaşıyordum. Doktora gittiğimde bana bir ilaç verdi. Bu ilacı kullandığım sürede sorunum kalmadı. Ancak çok sık baş ve karın ağrısı çekiyorum. Acaba bunlar kullandığım ilacın yan etkileri olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: En sık görülen yan etkileri baş ağrısı, sırt ağrısı, yüzde kızarıklık ve sindirim problemleri. Daha seyrek olarak burunda tıkanıklığa ve renk görmede değişikliklere neden olabilir. Kalp hastalığı nedeniyle nitrat kullanan hastaların PDE5 grubuna ait ilaç kullanmamaları gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

SORU: Sol testisimde ağrı var, geçmiyor 19 yaşındayım. 4 ay önce doktora gittim, idrar yolları iltihabı teşhisi konuludu. İlaç kullandım ve geçmedi. 1 ay sonra yine doktora gittim. Meni testi yapıldı ve testis damarlarına bakıldı. Her şey normal çıktı. Sadece 8-10 lökosit teşhisi konuldu. İlaçlarımı düzenli şekilde kullandım. Sol testisimde ağrılarım var. Bol su içiyorum ve yediklerime dikkat ediyorum ama ağrılarım geçmek bilmiyor. Psikolojim çok bozuldu.

CEVAP: Erkeklerde sebebi açıklanamayan yumurta ağrıları bizim de sık rastladığımız bir durumdur. Bu ağrıya önemli bir hastalığın neden olmadığı bir üroloji uzmanı tarafından saptandıktan sonra düzenli bir cinsel yaşam önermek ve gerektiğinde ağrı kesici kullanarak durumu bir süre gözetim altında tutmak uygun bir çözümdür.

SORU: Sol testisimde damarlaşma var 20 yaşındayım. Sol testisimin kenarında bir damarlaşma var. Acaba bu ciddi bir sorun olabilir mi? Kısır olur muyum?

CEVAP: Muayene etmeden kesin bir şey söylemek imkansız olmakla birlikte muhtemelen varikoseliniz (testis damarlarında genişleme, varisleşme) var. Toplumdaki erkeklerin yüzde 15’inde ve kısırlık tanısı ile müracaat eden erkeklerin yüzde 40’ında saptanan varikosel, sperm üretimini bozan en önemli etkenlerden biridir. Varikosel, testislerde ısı artışı ve toplardamardaki kullanılmış kanın testise geri akımı sonrası mikro dolaşımı etkileyerek sperm üretimini bozar. Erkek kısırlığında en sık görülen neden testis damarlarında ergenlik çağlarında başlayan ve zaman ile erkeğin dölleme gücünü düşürebilen varisleşmedir. Varikosel kısırlık sorunu olan erkeklerin yarıya yakınında saptanabilir ve mikrocerrahi ile başarıyla tedavi edilebilir. Mikrocerrahi tekniğin teknik başarısı yüzde 100’e yakın. Hastaların yüzde 80’den fazlası ameliyattan fayda görebiliyor. Ayrıca bu yöntemle daha önce başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de mikrocerrahi düzeltme operasyonu basarıyla yapılmaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder