Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ergenlikte başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Ergenlikte başlıyor

Erkek kısırlığının önemli nedenlerinden varikosel (damar genişlemesi) ergenlikte başlıyor. Bu yüzden dikkatli olunmalı. İleri yaşlarda ve aniden ortaya çıkan sağ varikosel ise ciddi sorunların belirtisi olabilir, vakit geçirmeden üroloğa başvurun.

SORU: Düzelir miyim?

20 yaşındayım. 2 yıl önce varikosel ameliyatı oldum, şikayetim devam ediyor. Doktor ameliyatın yukarıdan yapıldığını söyledi. Yeniden ameliyat olsam sorunum düzelir mi?

CEVAP

Varikosel ameliyatınızın yetersiz olduğunu ve tekrar mikrocerrahi düzeltme ameliyatının gerekli olacağını söyleyebilmek için mutlaka spermiogram tetkikinizi gereken kalitede yaptırmam ve sizi muayene etmem gerekir. Varikosel sadece gerekli olduğunda ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile ameliyat edilmelidir. Dünyadaki tecrübeler ve benim de yaklaşık 2 bin mikrocerrahi ameliyatı sonucu edindiğim istatistiki bilgilere göre mikrocerrahi teknik ile yüzde 99’un üzerinde teknik başarı sağlanıyor ve önemli bir komplikasyon oluşmuyor.

Haberin Devamı

SORU: Kısır olur muyum?

Yazılarınızda “Varikosel kısırlığın en büyük nedeni” dediniz. Bende de bu hastalık 7 aydır var. Doktora başvurmak için geç mi kaldım? Bu yüzden kısır olur muyum?

CEVAP

Her varikosel olanda kısırlık olacak diye bir kural yoktur ama varikoseli olanlarda bu risk daha yüksektir ve zamanla da artış gösterir. Varikosel ergenlikte başlar, çapı genişleyen toplar damarların içinde bulunan ve pis kanın testise doğru ters akmasını engelleyen check valf vazifesi yapan kapakçıkların yetersiz kalması nedeni ile oluşur. Ters basınç sonucu testis içindeki mikro dolaşım bozukluğu etkisini sperm üretim ve kalitesinde göstererek kısırlığa sebep olabilir. İleri yaşlarda ani ortaya çıkan özellikle sağ taraftaki varikosel çok daha ciddi başka sorunların belirtisi olabilir, hemen üroloji uzmanına başvurmak gerekir.

Gelişimi engelleyebilir

Ayrıca varikoselin spermler üzerine etkisi zaman içinde arttığından erken yaşta evlenip ilk çocuğa sorunsuz sahip olan birçok erkek ileri yaşlarda tekrar hamilelik sağlayamayabilirler. İleri derecede varikosel testislerin gelişimini de engelleyebilir. Varikosel günümüzde mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilen ve ciddiye alınan bir konudur. Başarısız ameliyatlar sonucu ortadan kalkmayan ve komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Başarısız ameliyat geçirmiş kişilerde mikrocerrahi ile düzeltme operasyonu uyguluyoruz.

Haberin Devamı

SORU: Spermler sorun yaratır mı?

29 yaşındayım. Sağda varikosel var. Varikosel sperm sayısını düşürüp yapılarını bozuyor. Yapısı bozulan spermler soruna yol açar mı?

CEVAP

Varikoselin sperm üretimini bozup bozmayacağı ve ne sürede bozacağı tamamen kişinin yapısına bağlıdır. 6 ayda bir yapılacak sperm tahlilleriyle takip edilmelidir. Bu tahlilin tercihen aynı laboratuvarda yapılması, androloji departmanı olan ve bu konuda ehil olduğu bilinen bir yerin tercih edilmesini öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder