Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ergenlikte başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Ergenlikte başlıyor

Toplumdaki erkeklerin yüzde 15’inde ve kısırlık nedeniyle başvuranların yüzde 40’ında varikosel yani testis damarlarında genişleme bulunuyor. Ergenlik çağında bağlayan varikosel zamanla testislerde ısı artışı yaparak sperm üretimini bozuyor. Ameliyatla tedavisi yapılıyor

SORU: Damarlaşma var

20 yaşındayım. Sol testisimin kenarında bir damarlaşma var. Bu sizin sürekli yazdığınız varikosel olabilir mi? Bu ciddi bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Muayene etmeden kesin bir şey söylemek imkansız olmakla birlikte muhtemelen varikoseliniz var. Toplumdaki erkeklerin yüzde 15’inde ve kısırlık tanısı ile müracaat eden erkeklerin yüzde 40’ında saptanan varikosel, sperm üretimini bozan en önemli etkenlerden biri.

Haberin Devamı

Varikosel, testislerde ısı artışı ve toplardamardaki kullanılmış kanın testise geri akımı sonrası mikro dolaşımı etkileyerek sperm üretimini bozar. Erkek kısırlığında en sık görülen neden testis damarlarında ergenlikte başlayan ve zamanla erkeğin dölleme gücünü düşürebilen varisleşmedir.

Varikosel kısırlık sorunu olan erkeklerin yarıya yakınında saptanabilir ve mikrocerrahi ile başarıyla tedavi edilebilir. Mikrocerrahi tekniğin teknik başarısı yüzde 100’e yakın. Hastaların yüzde 80’den fazlası ameliyattan fayda görüyor. Ayrıca bu yöntemle daha önce başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de düzeltme operasyonu başarıyla yapılmaktadır.

SORU: Sertleşme bitince penisim küçülüyor

27 yaşındayım. Penisimi sertleştleşme bittikten sonra çok küçülüyor. Ve sağ testisim soldakinden büyük. Korkuyor ama doktordan utanıyorum. Sorunum ciddi olabilir mi?

CEVAP

Sertleşme bittikten sonra penis tabii ki küçülür, bunun bir önemi yok. Aynı zamanda penis boyu kişiden kişiye değişiklik de gösterebilir. İnik durumdaki penis boyunun hiçbir öneminin olmadığını vurgulamak istiyorum.

Ayrıca testisler birbiriyle her zaman aynı boyutta olmayabilir, ayrıca geçirilmiş bir iltihap veya travma sonucu veya doğuştan da bir testis küçük olabilir. Bu durumun değerlendirilmesi için bir üroloji uzmanına başvurmanız şart.

SORU: Her gün zararlı mı?

Haberin Devamı

16 yaşındayım. Günde bir kere mastürbasyon yaparım. Bazen bu sayı 2- 3 olur. Sorun yaratır mı?

CEVAP

Gün aşırı yapmanızı tavsiye ederim, fazlası yorgunluk yapar. Günde biri geçmemeye çalışın.

SORU: Sperm testi yaptırdım ama...

1 yıllık evliyim. Spermiyogram testi yaptırdım. Size sonuçlarını yazıyorum. Bu sonuca göre bana nasıl bir yol gösterirsiniz ve ne tavsiyede bulunursunuz?

CEVAP

Spermiyogram çok hassas bir testtir. Sadece bu konuda uzman kişilerin değerlendirdiği spermiyogram tahlillerinin sonucuna göre yorum yapılmalıdır. Spermiyogram vermek için doğru şekilde hazırlanmak ve doğru teknik ile sperm vermek de önemlidir.

İdeal olarak bilgisayarlı sistemlerle değil, özel eğitimli teknik elemanlar tarafından yapılması gereken bu özel tetkik maalesef gerekli eğitim ve denetim olmadığından çoğu zaman yanıltıcı sonuçlar verebilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder