Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkekliğe zarar verebilir
HABERİ PAYLAŞ

Erkekliğe zarar verebilir

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu, erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını da engellediğinden kişide cinsel istekte azalma ve diğer fonksiyonlarda sorunlara yol açabilir. İlaç verilerek ya da ameliyat edilerek hasta iyileştirilir

SORU: Tek testisim yok

27 yaşındayım. Benim doğuştan tek testisim yok. Biri torbaya inmemiş. Acaba tek testisimin olmaması çocuk sahibi olmamı engeller mi? Sperm sayım yetersiz kalır mı? Yoksa çocuk sahibi olmaya karar verdiğimizde mi tedavi sürecine girmeliyim?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Eğer bir adet normal çalışan, sperm ve testosteron hormonu üreten testisiniz var ise hem cinsel fonksiyonlarınızda hem de üreme ile ilgili hiçbir sorununuz olmaz. Fakat mevcut olan tek testisinizin normal olduğu ve faaliyetlerini normal olarak yerine getirdiğini anlamak için bir üroloji uzmanı tarafından muayene edilmeli, hormon ve spermiyogram testlerinizi yaptırmalısınız. Bir yumurtasında sorun olanların diğerinde de bazı sorunlar görülme ihtimali olabileceğinden bu tetkikleri bir an önce yaptırmanızı öneririm.

SORU: Dopamin vereceklermiş

24 yaşındayım. Yapılan testler sonucunda hiperprolaktinemi saptandı. Ayrıca testosteron seviyem normal sınırlarda olmasına rağmen düşük değere çok daha yakında. Yakında dopamin tedavisine başlayacağım. Bu testosteron seviyemi yükseltir mi? Bir de sakalım az çıkar mı?

CEVAP

Prolaktin hormonu yüksekliği hipofiz dokusundaki bir fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir, çekilen filmler neticesi ameliyat veya ilaç tedavisi yapılır. Prolaktinin yükselmesi erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını bozduğundan başta libido, yani cinsel istek olmak üzere erkeklik hormonuna bağlı fonksiyon ve vücut özelliklerini olumsuz etkileyecektir. Tedavi sonucu her şey normale dönecektir. Endişe etmeyiniz ve doktorların tavsiyelerine uyunuz.

SORU: İlişkide boşalamıyorum

39 yaşındayım, 13 yıllık evliyim. Kafamda sürekli cinsellik var. Mastürbasyon yapıyorum ama eşimle ilişkiden zevk alamıyorum. Eşimle birlikte olunca boşalamıyorum. Ama mastürbasyon yapınca her şey normal. Bu arada anti depresan kullanıyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Cinselliğin mekanik bölümünde sorun olmayıp cinsel isteğin yöneldiği kişi ile ilgili bir sorun olduğu anlaşılıyor. Bu gibi durumlarda devreye bu konuda deneyimli psikiyatri uzmanları ve psikologların girmesi gerekecektir.

SORU: Doktora mı gideyim?

17 yaşındayım ama cinsellik konuşulduğunda ben hiç tepki vermiyorum. Çünkü penisimde sertleşme olmuyor ve boyu da normal değil. Yaşıtlarımınkilerle kıyaslanmaz bile. Ben yaşıma göre uzun boylu ve iriyim. Acaba durumum neden böyle?

CEVAP

Bir üroloji uzmanına başvurarak tahliller yaptırmanızda fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder