Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gece zor geçiyor
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Prostat büyümesinde erkekler sık idrara çıkmaktan yorgun düşüyor. Bu durumun geceleri daha da bastırdığından yakınıyorlar. Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımları kalp ile aynı hizaya geliyor. Bu da buradaki ödemin çözülmesini kolaylaştıyor

SORU: Korunmadım şimdi korkuyorum

28 yaşındayım. 15 gün önce hayat kadınıyla ilişkiye girdim. Ama kondom kullanmamıştım. Bana bir hastalık bulaşmış olabilir mi? İlişkiye girdikten sonraki günlerde penisimde acıma oldu ama fazla değil. Acaba AIDS bulaşmış olabilir mi?

CEVAP

Prezervatif kullanmadan böyle bir ilişkiye girdiyseniz birçok cinsel yol ile bulaşan mikrop kapmış olma ihtimaliniz var. Bunların arasında tabii ki HIV virüsü ile bulaşan AIDS de olabilir. Korunmasız cinsel ilişki ile geçebilecek 10 kadar değişik ve bazıları AIDS gibi hayati tehlike taşıyan hastalık türü mevcuttur. Beraber olduğunuz kişide hastalık bulunması sizin ilişki sonucu bu hastalığı kapacağınız anlamına gelmez. Ama bu durum sizi ve varsa eşinizi ciddi risk altına sokar.

Risk alıyorsunuz

Unutmayın korunmasız bir cinsel ilişki kurunca o kişinin geçmişte birlikte olduğu tüm kişilerin ve onların partnerlerinin de riskini almış oluyorsunuz. Günümüzde toplumda rastladığımız birçok cinsel yol ile bulaşan hastalık epey yaygın. Bundan sonra kesinlikle şüpheli kişilerle korunmasız ilişkide bulunmamanızı ve en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Erken boşalıyorum

22 yaşındayım. Sorunum erken boşalma. Genellikle kendimi tatmin yoluna başvuruyorum. Ayda 1 kez geneleve gidiyorum ama daha 30 saniye olmadan hemen boşalıyorum. Doktora gitmem gerekir mi?

CEVAP

Cinsel birleşme gerçekleştikten sonra her iki partneri de tatmin edecek makul süre geçmeden erkeğin boşalarak cinsel organının gevşemesi ve cinsel ilişkinin zamansız olarak sonlanması haline erken boşalma denir. Pratikte bu duhulden sonra ilişkiyi aktif olarak en az 3-5 dakika sürdürebilmek anlamına gelir. Burada önemli olan çiftlerin birbirine uyumudur ve erken boşalmanın altında yatan sorun çoğu zaman psikolojiktir. Altta yatan bir ürolojik sorun var ise düzeltilir, hastaya durumu ile ilgili rahatlatıcı bilgi verilir, partneri ile birlikte uygulayacağı teknikler anlatılır.

SORU: Hep tuvaletteyim

Küçük bir prostatım var. Doktorum ameliyata gerek olmadığını söyledi, ilaç verdi. Gündüzleri sorunum yok. Ama yattıktan sonra 1-1.5 saatte bir tuvalete gitmenin nedeni ne?

CEVAP

Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımlarının kalp ile aynı hizaya gelmesi buralardaki ödemin (hücreler arası biriken sıvı) çözülmesini kolaylaştırır. Sisteme tıpkı su içiyormuşsunuz gibi sıvı eklenir. Bu nedenle gece idrar sıklığınız ve miktarınız artabilir. Prostat büyümesi belirtilerini engellemek için kullandığınız ilaç da yetersiz kalıyor olabilir, ameliyat gerekebilir. Üroloğunuz ile durumu tekrar görüşmenizde fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder