Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Geleceğe yatırım yapın
HABERİ PAYLAŞ

Geleceğe yatırım yapın

Haberin Devamı

Eğer ilerleyen yaşlarda cinsel açıdan sağlıklı ve güçlü olmak istiyorsanız kendinize iyi bakmalısınız. Çünkü gençlikte atılan temeller çok önemli. 40’lı yaşlarda düşüşe geçmeye başlayan sertleşme kalitesinin yanında başka hastalıklarla da karşılaşabilirsiniz

SORU: 40’lı yaşlarda cinsel gücüm azalır mı?


9 senelik evli bir erkeğim. 40’lı yaşlara geliyorum, cinsel gücüm azalacak mı? CEVAP 40 yaşından sonra erkeklerin hormon dengeleri, kas yapıları, performansları inişe geçer. Ama bir yandan da bu yaşlar erkeklerin cinsel deneyim açısından en iyi oldukları dönemdir; ilk uyarılma, boşalma, orgazm sonrası yeniden uyarılmayı daha iyi kontrol ederler. Eğer erkeklerin eşleri de aynı yaştaysa, bu dönemde cinsel yaşamda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü 45-50 yaş arasında kadınlarda menopozun belirtileri görülür. Menopoz kadınları cinsellikten uzaklaştırabilir, bu da erkeklerin cinsel yaşamını sekteye uğratır. 40’lı yaşlarda partnerle uyum daha iyidir. Ama sertleşmenin kalitesinde bir iniş başlayabilir. Bu olumsuz başlangıcı erkeğin algılayışı çok önemli. Eskiden merdivenleri üçer üçer çıkan biri, 40’lı yaşlardan itibaren birer ikişer çıkıyorsa ‘Tabii ki eskisi gibi olmayacağım’ demeli ve durumu kabullenmeli.

[[HAFTAYA]]

Uyku, yemek ve egzersiz bir bütün

Ama cinsel hayatındaki düşüşü aynı şekilde kabullenmezse bir anda panik başlar. Ve genç yaşlarda olan başarısızlık endişesi bu dönemde de gelişebilir. Bu işin psikolojik kısmı. Bir de organik sorunlar var. Örneğin şeker hastalığı, bu yaşlarda ortaya çıkar; ya da daha önce çıkmışsa hastalık belli bir ilerleme kaydetmiştir. Yine tansiyon hastalığı genellikle bu yaşlarda görülür. Aslında şöyle ifade edebiliriz: 40 yaşına kadarki yaşam biçimindeki alışkanlıkların sonuçlarını bu dönemde görürüz. Bu yaşa kadar günde r paket ya da 10-15 tane sigara içen birinin 40’larda artık damarları daralmaya başlamıştır. Bu yüzden damarsal sorunlar oluşur. Varolan nörolojik problemler 40’larda artmaya başlayacaktır. Özellikle yeme alışkanlıklarının sonuçları bu dönemde görülür. 40’lı yaşlara kadar her gece içki içen, egzersiz yapmayan, düzensiz hayatı olan, iyi uyku çekmeyen biri hem genel sağılığında hem de cinsel yaşamında erken oluşan aksaklıklarla karşılaşır.

Gençlikte yatırım yapın

Oysa yaşam biçimine dikkat eden birinde bu sorunların ortaya çıkma ihtimali azdır. Bu nedenle erkeklere şöyle bir mesaj vermek yerinde olur: Eğer ileriki yaşlarda cinsel hayatınızın iyi olmasını istiyorsanız genç yaşlardan itibaren düzenli uyku uyuyun, sağlıklı beslenin, spor yapın, alkol, sigara ve uyuşturucundan uzak durun. Özellikle aktif yaşam çok önemli. Evinde kendine uğraşlar bulan, yürüyüş yapan kişi sağlıklı olur. Türkçe’de çok güzel bir söz vardır, işleyen demir ışıldar diye. Aktif olanların da bedenlerindeki yıpranma gecikir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder