Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gençlere ilaç uygun değil
HABERİ PAYLAŞ

Gençlere ilaç uygun değil

Haberin Devamı

Belli yaştan sonra büyüyen prostatın tedavisi için ısı, ultrason, balonla germe gibi farklı bazı teknikler uygulanıyor. Ameliyat olmayacaklara ise ilaç veriliyor. Ama yaşı gençlere uzun süre kullanılacak ilaçlar vermek sakıncalı olabilir...

SORU: Cinsel organın boyu nasıl ölçülür?

Penisimin boyunu nasıl ölçmem gerekiyor? Penisi neresinden ölçersem doğru sonuç elde edebilirim? Ayrıca cinsel organın boyu ne kadar olmalıdır ki cinsel ilişkide sorun çıkmasın?

CEVAP

Teknik olarak rahatça duhul yapabilen 8-10 santimlik bir penis boyu tüm fonksiyonlar için yeterlidir. Penis boyu organ sertleşmişken üst yani göbek deliği hizasından ve penisin hemen kök kısmına baskı yapılarak (burada göbeğin alt kısmından sarkan yağ dokusu ölçüm değerini az gösterir) ölçülmelidir. Penis çapının fonksiyon açısından anlamı yoktur. Mukayese yaparken kadın vajinasının doğumda 3-4 kiloluk bir çocuğun dahi geçişine imkan verecek derecede esnek olduğunu ve penis boyundaki birkaç santimlik farkın daha ziyade kendinizin farkında olduğunuz teknik olarak önemsiz bir husus olduğunu unutmayınız.

SORU: Prostat için başka seçenekler var mı?

56 yaşındayım. Prostatla ilgili sorunum var. Ancak ameliyat olmadan da tedavi olabilirmişim. Prostat için ameliyat dışında başka hangi tedaviler uygulanır?

CEVAP

Isı tedavisi, ultrason tedavisi, mikrodalga tedavisi, balonla germe tedavisi gibi birtakım ek tedavi yöntemleri denenmektedir. Ama bunun en başarılı tedavisi cerrahi tedavidir. Ameliyat olamayacak kadar ağır durumdakilerde, kalp hastalarında, anestezi alamayacak durumda olanlarda ya da çok ileri yaşlarda olup narkoz riski yüksek olanlarda ilaç tedavisi ile işemeyi düzenlemek mümkündür. Ama genç yaşlardan itibaren de ilaç vermek hem ekonomik olarak hem de kişinin bu ilaçları uzun süre kullanması gerektiğinden sakıncalıdır.

SORU: 10 yaşından beri varikoseli var

Oğlum 12 yaşında. 2 yıldır sol yumurtalığında varikosel var. Gazetenizdeki bölümde uzun süren varikosel hastalığının kısırlığa yol açtığını okudum. Nasıl bir tedavi önerirsiniz?

CEVAP

Varikosel genellikle ergenlikle birlikte başlarsa da ergenlik öncesinde de saptanabilen bir durumdur. Eğer testislerin büyümesine ve kıvamına yönelik bir sorun saptanırsa bir an önce mikrocerrahi teknik ile ameliyat tercih edilmelidir. Böylelikle zaman içinde oluşacak olumsuzluklar önlenebilir ve daha küçük kalmış olan yumurtanın büyümesinin hızlanarak normale ulaşması sağlanır. Ergenlik öncesi sperm testi yapılmayacağından tanı ve ameliyat sonuçları sadece fizik muayene ile izlenmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder