Gereken tedavi yapılmazsa...

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Ergenlik çağında kabukulak geçiren erkeklerde virüsün yumurtayı etkilemesi sonucu şişme meydana gelebilir. Bazen bu durumdan iki yumurta da etkilenir. Gerekli tedavi yapılmazsa sperm üreten hücreler bozulabilir ve kısırlık meydana gelebilir.

 SORU: Varikosel için ameliyat gerekmezmiş

16 yaşındayım. Her iki testisimde de varikosel görüldü. Doktorum “Ameliyata gerek yok. 18 yaşına kadar geçmezse ancak o zaman ameliyat edebiliriz” dedi. Sizce ameliyat olmalı mıyım?

CEVAP

Varikoseliniz muayene sonucu saptanmışsa zaman içinde yumurtalarınızın büyümesini engelleyeceği ve sperm üretme fonksiyonunu olumsuz etkileyeceğinden bir an önce mikrocerrahi ameliyat yapılmasında fayda görüyorum. 18 yaşına kadar neden beklemeniz gerektiğini anlamam mümkün değil.

Bu süreçte geriye dönüşü imkansız hasar meydana gelebilir. Bu konularda deneyimli bir üroloji uzmanına başvurunuz.

SORU: Kabakulak geçiren her erkek kısır olur mu?

35 yaşındayım. Küçükken kabakulak geçirdim. Kısır olmaktan korkuyorum. Söylenenler doğru mu? Sperm hücrelerim ölüyse bir daha çocuğum olamaz mı?

CEVAP

Ergenliğe girdiği dönemden sonra kabakulak geçirenlerin üçte bir kadarında virüsün yumurtayı da etkilemesi sonucu kabakulak orşiti görülür. Bu durumda yumurta şişer, ağrılı ve çok belirgin bir tablo ortaya çıkar.

Bu durumun gerçekleştiği hastaların üçte bir kadarında da bu durum her iki yumurtayı da etkileyebilir.

Eğer ergenlikte geçirilen kabakulak orşiti her iki yumurtayı da etkiler ve erken dönemde gerekli tedavi yapılmaz ise yumurtanın içindeki sperm üreten hücreleri bozarak kısırlık sebebi olabilir.

SORU: İdrara çıkarken tutukluk yaşıyorum

26 yaşındayım ve 1 yıldır idrarda tutukluk, sürekli idrar hissi gibi şikayetlerim var. Sinir ilaçları aldığım için, yan etkileri diye düşündüm. Ama ilaçları kestikten sonra da devam etti. 2-3 ay kadar önce idrar testi yaptırıp ultrason çektirdim. Bir üroloğa başvurmadım.

Prostatın büyüklüğü normal. Sanki penisimde tıkanıklık var gibi. Aynı şekilde boşalma basıncında düşme ve miktarında azalma gözlemledim. Bu durumda başka uzmanlara gitmeli miyim?

CEVAP

Sinir ilaçlarını yakın zamana kadar kullanmış olmaktan bahsetmenizden göre bazı psikolojik sıkıntılarınızın olduğunu anlıyorum. Anlattığınız şikayetler, kullandığınız sinir ilaçları kadar, bu ilaçları kullanmanıza sebep olan psikolojik rahatsızlıktan da kaynaklanabilir.

Bunu anlamak için öncelikle bu durumun fiziki nedenlerden kaynaklanmadığını açıkça ortaya koymak gereği vardır. Bunun için de ilk adım üroflowmetri, yani idrar akım testi yaptırarak konuyu bir üroloji uzmanıyla değerlendirmek olmalıdır.

Yazarlarımızdan

06 Temmuz 2020, Pazartesi 07:09
06 Temmuz 2020, Pazartesi 07:00
Sıradaki haber yükleniyor...
holder