Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gerekli tedavi yapılmazsa...
HABERİ PAYLAŞ

Gerekli tedavi yapılmazsa...

Haberin Devamı

Ergenlikte kabakulak geçirenlerde virüs yumurtayı etkiler ve şişmesine neden olur. Bazen bu durumdan iki yumurta da etkilenir. Erken dönemde tedavi yapılmazsa yumurtanın içindeki sperm üreten hücreler bozulup kısırlık söz konusu olabilir.

SORU: Kısır mıyım?

32 yaşındayım. Küçükken kabakulak geçirdim. Bunun sonucunda kısır olmaktan korkuyorum. Acaba söylenenler doğru mu? Sperm hücrelerim ölüyse bir daha çocuğum olamaz mı?

CEVAP

Ergenliğe girdiği dönemden sonra kabakulak geçirenlerin üçte bir kadarında virüsün yumurtayı da etkilemesi sonucu kabakulak orşiti görülür. Bu durumda yumurta şişer, ağrılı ve çok belirgin bir tablo ortaya çıkar. Bu durumun gerçekleştiği hastaların üçte bir kadarında da bu durum her iki yumurtayı da etkileyebilir. Eğer ergenlikte geçirilen kabakulak orşiti her iki yumurtayı da etkiler ve erken dönemde gerekli tedavi yapılmaz ise yumurtanın içindeki sperm üreten hücreleri bozarak kısırlık sebebi olabilir.

SORU: İki delik var

31 yaşındayım. Penisimin alt kısmında delik olduğu için ameliyat geçirdim. Ameliyattan dolayı aşağı doğru yamukluk var. Sorunun giderilmesi basit olur mu?

CEVAP

İdrar deliğinin penisin alt kısmında olmasına hipospadias adı verilir. Bazen beraberinde chordee adı verilen fibröz bir bant da bulunur ve penisi aşağıya doğru eğik hale getirir. Tüm bunların ameliyat ile düzelmesi mümkündür. Ama bunlar özel ameliyatlar olduğundan bu konularda deneyimli bir üroloji uzmanını tercih etmenizi öneririm.

SORU: Penisim sertleşiyor

20 yaşındayım. Kız arkadaşımla her konuşmamda cinsel organım sertleşiyor ve akıntı geliyor. Bana tavsiyeniz ne olabilir?

CEVAP

Durumunuz tamamen normal. Düzenli bir cinsel yaşamınız olmamasından kaynaklanıyor. Gelen şeffaf sıvı birleşme öncesi kayganlığa katkıda bulunan salgı bezlerinden kaynaklanıyor. Herhangi bir doktora gitmenize gerek yok.

SORU: Acı duyuyorum

27 yaşındayım. 3 aydır belimin sağ tarafında harekete bağlı acı duyuyordum. Ürolog elle muayenede anlayamadı, ultrason ve idrar tahlilimi istedi. Sonra doğuştan olduğunu, tedavisi olmadığını belirtti. Sonuçları yolluyorum. Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Bu ultrasonografide böbreğin içindeki toplayıcı havuzun hemen çıkışında damarın baskı yaparak akışa kısmen de olsa engel olduğu, bu nedenle böbrek içindek idrar yolunda basıncın artarak ağrı yaptığı anlaşılıyor. Doğuştan olan bu gibi durumlar eğer şiddetli ağrı yapmıyor, iltihap veya taş nedeni olmuyor veya böbreğe zarar vermiyorsa herhangi tedavi gerektirmez. Anladığım kadarıyla doktorunuz da bu görüşte. Size önerim 6 aylık aralar ile ultrason yaptırarak durumu takip edin olumsuz gelişme halinde ameliyat ile giderilmesi gerecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder