Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gerekliyse takviye edilir
HABERİ PAYLAŞ

Gerekliyse takviye edilir

Haberin Devamı

Erkeklik hormonu bazen normal değerlerin altında olabilir ama bu sorun olduğunu göstermez. Dışarıdan hormon verilmesi vücudun kendi üretimini de engelleyebileceğinden çok gerekli hallerde takviye yapılmalı. Yoksa hayati tehlike yaratan hastalıklar ortaya çıkabilir...

SORU: İlaç kullansam penisim büyür mü?

15 yaşımdan beri testislerim sarkık, penisim 4 santim. Sol testisim kırık yumurta gibi. Varikoselim mi var? Penisimin büyümesi için piyasada satılan haplardan kullansam yararı olur mu? Yakında evleneceğim, ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Varikoseliniz olup olmadığını öğrenmek için bir üroloji uzmanına muayene olmalısınız, başka şekilde tanı konulamaz. Penisinizi büyütebilecek hiçbir ilaç icad edilmemiştir, paranızı ve sağlığınızı bu yanıltıcı reklamlara kanarak riske atmayınız.

SORU: Testosteron seviyem sürekli düşüyor, neden?

50 yaşındayım, bekarım. Geçen yıl testosteron hormonuyla ilgili sıkıntılar yaşadım. Değerleri size yazıyorum. Doktorun yazdığı ilacı içtim ama faydası olmadı. Daha sonra başka bir doktor jel yazdı. Bu jeli de bitirdikten 1 hafta sonraki ölçümde 2.85 çıktı. Yani düşme devam ediyor. Sabahları sertleşme ya da bir boşalma anında sorun oluyor. Sertleşme hapları kullanarak bir kez birleşme sağlayabiliyorum. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Yapılan kan tahlillerinde testosteron yani erkeklik hormonunun normal değerlerin az altında olması her zaman bir sorun olduğunu düşündürmez ve tedavi edilmesi de gerekmeyebilir. Vücuda dışarıdan testosteron hormonu verilmesi vücudun testosteron hormonu üretmesini engelleyebileceğinden, hormon kullanımı çok dikkatli ve sadece gerekli durumlarda yapılmalıdır. Bu hormon ilaçlarının prostat kanseri riskini de ciddi oranda arttırabileceği gözönünde bulundurularak sadece uzman doktor kullanımında yapılması şarttır.

SORU: İktidarsız mı olacağım?

65 yaşındayım. Prostat ameliyatı olmam gerekiyor. Ameliyat sonrası iktidarsız olacağımı öğrendim. Bu doğru mu? Ne olur bu konuda bana bilgi verin.

CEVAP

Bu tip ameliyatları olan insanlar genellikle yaş nedeniyle büyüyen prostatı küçültmeyi amaçlıyorlar. Bu nedenle yaşları ileri. Bir de ameliyat geçirince iktidarsızlık en azından kendine güvensizlik dönemi olabiliyor. Ayrıca ileri yaş grubunda ve başka, şeker, kalp, tansiyon gibi sorunları olabilen yani zaten cinsel gücü etki altında olan insanların bu ameliyatı olduğunu da göz önünde bulundurmak lazım. Kapalı prostat ameliyatı sonrası yüzde 10, açık prostat ameliyatı sonrası yüzde 15 bir iktidarsızlık riski var. Kanser ameliyatında ise iktidarsızlık riski çok daha yüksektir. Kanser ameliyatı olanların çoğu ereksiyon güçlerini kaybeder. Bir de bu ameliyattan sonra yaklaşık hastaların dörtte üçünde meni ileriye doğru değil arkaya, idrar kesesine doğru fışkırıyor. Bu durumda da bir iktidarsızlık değil ama kısırlık sorununu ortaya çıkarıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder